2018 03.12

Kdy pořídit ratolesti první mobil a jaký by měl být?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Za chvíli vaší ratolest čeká školní docházka, a vy si kladete otázku, zda mu pořídit první mobil? Uvažujete správně, protože doba pokročila dopředu, a ať už se nám to líbí nebo ne, naše děti budou do kontaktu s elektronikou přicházet každý den. Jaký telefon mu vybrat a jaké nastavit hranice při jeho používání?

Máte školkové dítko, které v následujícím roce nastoupí do školy? V případě, že se ještě s chytrou elektronikou nesetkalo, je nejvyšší čas na první krůčky. Nástupem do první třídy před vámi totiž bude viset otázka, zda není čas na první telefon.

Proč pořídit dítěti první telefon s nástupem do školy?

Je pravdou, že praktické využití mobilního telefonu bude během prvního roku školy minimální, nicméně mohou nastat situace, ve kterých se bude hodit. Přesto, že se třeba chystáte ratolest doprovázet do školy i ze školy, může během dne nastat problém. Dítěti se neudělá dobře nebo nastane jiná komplikace, a s telefonem bude pak vaše komunikace s ním mnohem snazší. V případě, že je samostatnější, a do školy i ze školy již chodí nebo bude chodit samo, můžete si ověřit, že cesta proběhla v pořádku.

 

Pokud jste se již rozhodli, že telefon pořídíte, rozhodně od dítěte nečekejte, že se k němu bude chovat jako v bavlnce. Upozorněte ho, že telefon není levná záležitost, a mělo by tedy na něj dávat pozor, ovšem děti jsou děti. Horší motorika, nepozornost nebo zkrátka neopatrnost, to vše se může projevit, takže je nutné počítat s tím, že dítě telefon ztratí nebo rozbije. Pokud se to stane, nemá cenu dítě tvrdě trestat a být překvapený.

Jak dítě poučit o používání mobilu?

Dítě musí pochopit, k čemu mu telefon primárně slouží. Může to být hračka, ale rozhodně ne ve škole. Při hodinách by mělo mít telefon v kapse či tašce a je neakceptovatelné, aby si s telefonem během vyučovacích hodin hrálo. Mobil mu bude sloužit mimo domov hlavně ke komunikaci s vámi. Samozřejmě může zavolat nebo poslat zprávu kamarádovi, ovšem upozorněte ho, že hovory, SMS a připojení k internetu stojí peníze.

Vybrat dítěti tarif nebo kredit?

A teď finanční otázka. Kredit nebo tarif? Výhoda kreditu je jasná. Dítěti dobijete určitou částku a můžete si být jistí, že ji nemůže přesáhnout. Tím ale kupodivu výhody kreditu končí. Jakmile dojde, musíte se starat o jeho dobíjení, a navíc nemáte přehled, jak na tom dítě s kreditem je. Zbývají mu do konce měsíce 2 stovky nebo jen pár korun? Co když se dítě ocitne v situaci, kdy bude mít kredit již vybitý, ale bude vám muset nutně zavolat nebo napsat?

Z toho důvodu volte spíše tarif. Operátoři již nabízejí sdílené rodinné tarify, ve kterých máte přehled, kolik dítě provolalo, propsalo nebo prosurfovalo. Můžete také na jeho číslo nastavit limit, a kdykoliv se podívat, jak na tom vaše ratolest je.

 

Pokud už máte způsob placení telefonu promyšlený, nezapomeňte s ním dítě seznámit, aby vědělo, že mobil je tímto způsobem limitován.

Jaký telefon pro dítě vybrat?

Vsázet na klasické telefony nemá dnes cenu ani u menších dětí. Doba jde dopředu a těžko se vám bude vysvětlovat, proč vy máte moderní dotykový telefon s hrami a aplikacemi a jemu dáváte tlačítkový mobil po dědečkovi. Navíc jeho kamarádi ve škole už jistě budou mít také dotykové telefony, a dítě bude chtít přirozeně zapadnout mezi ně.

 

Nemá ovšem význam přesáhnout u prvního telefonu částku 3 tisíce korun. Jak jsme již zmínili, dítě může telefon rozbít nebo ztratit. Přibližně do 10 – 12 let věku nemá cenu kupovat dražší zařízení. V případě, že máte pocit, že do 3 tisíc smartphone nenajdete, nenechte se zmýlit. Dotykové chytré telefony najdete už okolo 2 tisíc, podívejte se například na mobilní telefony Xiaomi.

Jak mít přehled o používání mobilu dítěte?

Vybrali jste telefon, ale bojíte se, že dítě přijde do kontaktu s nevhodnými aplikacemi a internetovými stránkami? Operační systémy dnes nabízejí možnost sdílení, takže můžete v rodině sledovat stažené aplikace, a pro dítě ty nevhodné blokovat, aby se k nim vůbec nedostalo. Můžete také omezit stahování placených aplikací, nebo jejich nákup zamítnout.

 

S internetovými stránkami je to o něco horší. Zde mohou velmi dobře posloužit aplikace rodičovské ochrany, které blokují nevhodná videa, obrázky a internetové stránky. Vybrané aplikace poskytnout i funkce navíc, jako je blokování určitých telefonních čísel (třeba těch draze placených) nebo posílání SMS zpráv.

 

Vychytávkou je také sledování momentální polohy telefonu (tedy i vašeho dítka) pomocí GPS nebo podrobné statistiky o tom, kolik času dítě na telefonu strávilo. Sledování tohoto typu přináší určitou jistotu pro vás, ovšem dítěti bere jakýkoliv nárok na soukromí. Používání těchto konkrétních technologií tedy necháme čistě na vás.

 

Tip na závěr: Pokud máte už většího školáka, určitě se budete také potýkat s výběrem notebooku pro svého studenta, přečtěte si proto pár tipů, na co si dát pozor při výběru notebooku.

 

Publikoval(a) (443) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat