2014 30.04

Spořák je na zítra, až se vám rozbije pračka

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

cs_sporak_640x400

SPOŘÁK JE NA ZÍTRA, AŽ SE VÁM ROZBIJE PRAČKA.
INVESTICE, AŽ BUDETE DĚTEM CHTÍT DÁT „NĚCO DO ZAČÁTKU“

Určitě jste mnohokrát slyšeli o finanční rezervě. Ale víte, co je to opravdová rezerva?

Už naše babičky si příjmy a ušetřené peníze dělily a odkládaly do několika kasiček. Kasičky měly různé účely – běžné výdaje na domácnost, ošacení nebo nečekané výdaje. A jako dobrým hospodyním jim vždycky něco málo zbylo. Na tyto malé peníze měly ještě jednu kasičku, kterou schovávaly pod polštář. Říkalo se jí „na jistotu“.

Většina Čechů si při vyslovení termínu finanční rezerva vybaví zálohu na nečekané situace od rozbité pračky po ztrátu zaměstnání. Peníze, s nimiž takovou událost „zalepíme“ a nedostaneme kvůli ní rodinu do svízelné situace. Tato rezerva se nazývá krizová.

Potom je tu ale rezerva opravdová. Je to rezerva na budoucnost a to je právě ta zmíněná „kasička na jistotu“ našich babiček. Je určena na události, které jsou naopak očekávané a plánované. Je to finanční rezerva na roky dopředu, kterou nepotřebujeme okamžitě, a proto si na ni můžeme i několik let postupně střádat. Díky ní můžeme zaplatit dětem studia, svatbu, jít do penze dřív, trochu si do ní přilepšit nebo si splnit velký sen.

Tyto peníze jsou ideální pro pravidelné investování, kde se nejen kumulují, ale zároveň zhodnocují. Díky principu ukládání malých částek už od stovek korun měsíčně je dostupné opravdu pro každého. Pravidelnost navíc oproti jednorázovým investicím eliminuje špatné načasování nákupu a spolu s investováním do chytře namixovaných podílových fondů minimalizuje riziko. Přitom z nich mohou být vaše výnosy i několikrát vyšší než u spořících a vkladových účtů. Takové, že by i babička záviděla.

„Zajímám se o budoucnost,
protože v ní hodlám strávit
zbytek života.“

CHARLIE CHAPLIN

www.pravidelneinvestovani.cz informační linka: 800 INVEST (800 468 378)

Publikoval(a) (68) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat