2019 27.02

Stolní fotbálek: Hra, která zabaví velké a rozvíjí malé

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Hledáte hru, u které se zabaví všechny věkové kategorie bez rozdílu pohlaví? Pak vsaďte na stolní fotbálek. Kde se hra vzala a proč je tak oblíbená?

Zamilují si ho kluci, holky, děti i dospělí

Stolní fotbálek není zdaleka jen hra pro chlapy. Právě naopak. Skvěle se u ní pobaví i holky a utuží skupinu hráčů. Navíc se děti naučí soustředit, předvídat a spolupracovat. Někdo hraje, protože v něm fotbálek probouzí soutěživost, jiný se při něm prostě jenom skvěle pobaví. Ještě jste se se stolním fotbálkem neseznámili? Hru vám mile rádi představíme.

Snadná hra s dlouhou historií

Jednoduchý stůl s točivými tyčemi se objevil už v roce 1901 v USA. V Evropě pak stolní fotbálky vyráběli ve velkém Švýcaři. V roce 1950 dokonce vznikla první evropská liga. Hra je ideální pro 4 hráče. Jeden z dvojice obsluhuje brankáře a obránce, druhý má na starosti útok na protihráčovu branku. Cílem je samozřejmě nasázet protihráčům co nejvíc gólů.

 

Společný čas pro děti a rodiče

Děti se při hře skvěle naučí soustředění, a navíc koordinaci pohybů. Tyče totiž nesmějí protáčet. Snaží se chytit míč, přihrát si ho tak, aby byli schopní pomocí panáčka vystřelit na branku nebo přihrát spoluhráčovi. Chce to šikovnou ruku a trochu trpělivosti. A navíc se jedná o hru, kterou milují i dospělí. Můžete tak spolu trávit víc času.

 

Hrát mohou už 3leté děti

Stolní fotbálek si můžete vyzkoušet v různých hracích centrech nebo si ho pořiďte rovnou domů. Není to nijak drahá investice – malý stolní fotbálek stojí zhruba 500 korun. V tomto případě se jedná o cvrnkací stolní fotbal pro děti, který je vhodný už od 3 let věku. Větší stolní fotbal s tyčemi pak stojí okolo 2 000 Kč.

 

Rychlost nebo taktika

Ve fotbálku zpravidla vyhrává rychlejší a pohotovější hráč, ale je pravda, že na technice také záleží. Důležité je ovládnout hlavně střed stolu, abyste to byli spíš vy, kdo střílí na branku protihráče. Díky tomu, že budou děti hrát s dospělými, se mohou ve hře mnohem rychleji zdokonalit, protože jak známo, děti se rychle učí a okoukají správnou hrací techniku. A navíc, trénink dělá mistra, takže čím víc děti budou hrát, tím lepší ve fotbálku budou. Tak příjemnou zábavu.

 

Tip na závěr: Preferuje vaše dítě jiné hračky? Pořiďte mu například elektrická autíčka nebo traktory.

Publikoval(a) (250) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat