2012 29.01

Víte, s čím si hrajete?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Víte s jakými hračkami si hrají vaše děti a za jakých podmínek vznikají? Pokud máte děti nebo se vás tato problematika nějakým způsobem dotýká, určitě si přečtěte tento zajímavý příspěvek.

Víte, s čím si hrajete, je mezinárodní kampaň za zlepšení pracovních podmínek při výrobě hraček. Jejím cílem je přimět hračkářské firmy jako Disney či Mattel, aby přijaly zodpovědnost za své dodavatelské řetězce a podnikly konkrétní kroky ke zlepšení špatných pracovních podmínek v továrnách, zejména v Číně, odkud pochází asi 80 % celosvětově prodaných hraček. Neziskové organizace sdružené v kampani požadují, aby výrobci zamezili nucené a dětské práci, nepřiměřeně dlouhé pracovní době a vyplácení mezd pod úrovní existenčního minima a zajistili bezpečnost práce a dodržování čínského a mezinárodního pracovního práva. Kampaň je společným projektem pěti evropských nevládních organizací a partnerských organizací z Číny a Hongkongu.

Mezinárodní kampaň Víte, s čím si hrajete? zveřejní poprvé v České republice zprávu hongkongské nevládní  organizace SACOM (Students and Scholars against Corporate Misbehaviour), která upozorňuje na otrocké podmínky práce v čínských továrnách vyrábějících hračky.

Čtyři z pěti hraček, které dostaly české děti k Vánocům, pocházejí z jedné z pěti tisíc továren v provincii Guangdong v jižní Číně, kde se vyrábí asi 80 % všech celosvětově prodaných hraček. (Asi 95 % všech hraček dovážených do Evropské unie pochází z Číny).

95 procent hraček dovezených do EU je z Číny, zaměstnanci továren pracují v nelidských podmínkách

Zaměstnanci jsou nuceni k extrémně dlouhým a neplaceným přesčasům za mzdu, která mnohdy nepokrývá životní náklady. Běžným důsledkem práce s chemikáliemi či výrobními stroji bez ochranných pomůcek jsou nemoci z povolání a pracovní úrazy, umocňované fyzickým vyčerpáním z nepřiměřeně dlouhých směn, nedostatku spánku a nekvalitního jídla. Zaměstnanci nemají pracovní smlouvy, sociální zabezpečení ani možnost organizovat se v odborech – pokusy založit nezávislé odbory vedou v lidově – demokratické Číně k výpovědi či jiným formám perzekuce.

Tuto situaci způsobuje nákupní politika nadnárodních hračkářských firem, které zneužívají nevymahatelnosti zákonů a neexistence nezávislých odborů v Číně. Hračkářští „obři“, jako jsou Mattel, Hasbro či Disney, kteří kontrolují většinu trhu, tlačí na extrémně krátké dodací lhůty a diktují továrnám cenové podmínky sotva pokrývající výrobní náklady. SACOM uvádí, že deklarovaná iniciativa Mezinárodního svazu hračkářského průmyslu (ICTI), která měla vést ke kontrole a zlepšení podmínek v továrnách dodavatelů, nepřinesla za poslední roky téměř žádné pozitivní výsledky.

SACOM (Students and Scholars against Corporate Misbehaviour) je nevládní organizace sídlící v Hongkongu. Monitoruje dodržování lidských a pracovních práv v čínských továrnách vyrábějících pro nadnárodní korporace.

Společnost pro Fair Trade – je nevládní nezisková organizace, která se zabývá podporou a propagací Fair Trade jako účinného nástroje k prosazování udržitelného rozvoje v zemích globálního Jihu. Zasazuje se o šíření odpovědného přístupu ke spotřebě a nabízí programy globálního rozvojového vzdělávání.

Pod názvem NaZemi provozuje síť obchodů a prodejních míst produktů Fair Trade. Zisk z prodeje plyne na propagaci Fair Trade v České republice.

Zdroj:
www.sacom.hk
www.vitescimsihrajete.cz
www.stop-toying-around.org
www.fairtrade.cz
www.svetvnakupnimkosiku.cz
Lenka Štveráčková

Publikoval(a) (91) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat