2012 07.10

Abeceda není věda

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Hlásková abeceda, kterou používáme my, je dnes nejrozšířenější typ písma. Používají ho téměř všechny nynější jazyky. Je to proto, že je graficky nejjednodušší a k zápisu nám stačí jen několik desítek znaků. To znamená, že se abecedu mohou začít učit již děti v útlém věku. Nejde o to, aby se ihned začaly učit číst. Stačí, když si budou jednotlivé znaky zaznamenávat do paměti.

Šikovné hračky pro nejmenší

Jestli tedy chcete začít s nenápadným vzděláním svých dětí již v útlém věku, pořiďte jim veselé barevné kostky na stavění hradů s písmenky, zvířátky a tvary. Určitě budou zvědavé a samy se začnou na písmenka ptát. Pro děti, které jsou již o rok starší, se vyrábí třeba jednoduché puzzle s písmenkovým zoo vláčkem. Jsou, stejně jako kostičky od francouzské firmy Janod, která tvoří hračky ve velmi příjemném a veselém duchu.



Didaktické hry pro předškoláky

Klasické pexeso určitě znáte. Pokud chcete vyzkoušet jeho složitější verzi, která dokáže ještě více procvičit paměť, učí děti poznávat písmenka, zařazovat je ke správným obrázkům a procvičuje komunikaci, naleznete ji v podobě hry didaktické Pexetrio zde. Při každém otočení kartičky si řeknete, co bylo otočeno, a hledáte trojice, které k sobě patří. Podobná hra pro děti od 4 do 7 let je Abeceda Pata a Mata. Zde přiřazujete k písmenku správný obrázek.

Třetí hrou, kterou si můžete s dětmi zahrát, je Abeceda v kostce. Opět hra, která napomáhá procvičování paměti. Snažíte se do deseti minut nasbírat co nejvíce písmenek z abecedy. Pokud jste na tahu, musíte si do deseti vteřin zapamatovat jednotlivé detaily z kartičky, kterou máte v ruce a poté správně odpovědět na otázku z její zadní strany.

Hravé učení – magnety, dětská razítka

Pokud vaši milovaní již umí číst, ale psát ještě ne, mohou si skládat slova na magnetické tabuli se šaškem. Jestli se vám nezdá, že je každé písmenko jen jednou, můžete si přikoupit další sadu 48 písmen. Opravdu chytrým nápadem jsou písmenková tiskátka. K nakreslenému obrázku pak lze lehce připojit i text a každé písmenko má svůj vlastní dekor. Tiskátka mají velkou i malou abecedu a také číslice.

Abeceda v dětských knížkách

A nakonec, je velmi důležité dětem v předškolním věku číst. Děti, kterým čtete ještě v období předškolního věku, lépe prospívají po nástupu do školní docházky, protože se jim lépe rozvíjí logické myšlení. Čtením knížek si rozvíjejí schopnost abstraktního myšlení, tvořit scénáře, rozeznávat příčinu a důsledek, rozeznat úvod, jádro a závěr, vysuzovat závěry apod. (více o důležitosti čtení dětem se dozvíte v tomto článku). Proto si zkuste udělat čas a každý večer si s dětmi přečtěte alespoň jednu krátkou básničku. Třeba zrovna z Mojí abecedy od Josefa Lady nebo z knihy Šmalcova abeceda, ke které patří i pexeso.

Autor: agatinsvet.cz

Publikoval(a) (965) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat