2012 16.07

Jak je to s „éčky“ v potravinách?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Jak je to s „éčky“ v potravinách?

Znáte to, právě jste se rozhodli žít zdravě, ale hned první oblal a složení výrobku vás v obchodě vykolejí. Na mnohých obalech se to totiž éčky přímo hemží. Orientovat se ve všech označeních je téměř nadlidský úkol.

Přesto si však můžeme v této problematice udělat poněkud jasněji. 

Konec chemie v potravinách, po novém nařízení EU „éčka“ zmizíOznačení E kódy zavedla Evropská unie pro aditiva, která prošla toxikologickými studiemi. Otázka, zda přidávat, nebo nepřidávat E do potravin není tak úplně jednoduchá.

PODROBNOU TABULKU ÉČEK NAJDETE NA EMULGATORY.CZ První dělení, které si uvedeme, bude dle zdroje na látky přírodní, přírodně identické a syntetické:

Látky přírodní – jak již název napovídá, jedná se o látky, které se běžně vyskytují v přírodě. Tyto látky jsou obecně pro naše tělo neškodné, v mnohých případech dokonce zdraví prospěšné. Jako příklad si můžeme uvést třeba včelí vosk – E901.

Látky přírodně identické – jedná se o látky syntetické, které by svým chemickým složením měly odpovídat svým přírodním protějškům. Důvodem pro výrobu těchto látek je především cena. Například kilogram přírodního vanilinu získaného z vanilkových lusků přijde na 7.000€ (informace z roku 2006). Pokud tuto látku vyrobíme synteticky, stojí kilogram pouze 9€. Nicméně zdrojem pro výrobu 4-hydroxy-3-metoxybenzaldehydu je v tomto případě vedlejší produkt při zpracování ropy.

Látky syntetické – tyto látky se vyrábí synteticky, v přírodě nemají svůj protějšek. Tato skupina látek je asi nejvíce diskutovanou skupinou, jelikož je můžeme považovat z dlouhodobého hlediska za potencionálně škodlivé. Tyto látky mají stanovený limit (maximální dávku, kterou můžeme zkonzumovat za 1 den). Nikdo ale neřeší fakt, že stejná látka se může nacházet v různých potravinách a tedy množství se mohou sčítat. V jednom výrobku je hranice dodržena, pokud jich však zkonzumuji více, limit překročím. Tyto látky poté mohou způsobovat již výše zmíněné zdravotní komplikace, tedy vznik astmatu, alergií, ekzémů či hyperaktivity u dětí.
Přídatné látky můžeme rozdělit podle funkce celkem do 26 kategorií (funkčních tříd). Uvedeme si zde jen několik základních…

Antioxidanty (E300-E321) – Antioxidanty jsou látky, které se do potravin přidávají kvůli jejich trvanlivosti. Tomu napomáhají tím, že zabraňují oxidaci určitých látek. Aditiva z této skupiny lze rozdělit do dvou skupin dle účinku: v první skupině nalezneme látky, které působí proti změnám barvy (jedná se např. o masné výrobky). Druhá skupina těchto látek brání procesům oxidace tuků, což vede k jejich žluknutí. Mezi antioxidanty můžeme např. zařadit kyselinu askorbovou (E300), kyselinu citrónovou (E330), lecitin (E322) a podobně. Antioxidanty se nejčastěji nacházejí v potravinách s vyšším obsahem tuků (cukrovinky, masné výrobky, oleje, ořechy…).

Článek Ona Dnes: Éčka nejsou jen strašák, některá opravdu škodí

Barviva (E100-E182) – jak již bylo řečeno v úvodu, barva potraviny hraje významnou roli při jejím prodeji. Aditiva z této skupiny se přidávají do celé řady produktů. Rozdělit je můžeme na tři základní skupiny – barviva přírodní (jsou získávána z přírodních zdrojů), barviva přírodně identická (tato aditiva jsou po chemické stránce stejná jako přírodní, nicméně jsou vyrobena uměle) a barviva syntetická (vyráběna z ropných produktů). Většina syntetických barviv se v přírodě nenachází, je proto lepší se jim vyhýbat. Potravině nepřinesou žádnou další výživovou hodnotu, potěší naše oko, žaludek však už nikoliv. Některé potraviny jsou zakázány dobarvovat, jedná se například o dětské výživy, med, ovocné šťávy, atd. Pro dobarvení másla se smí používat pouze látky ze skupiny karotenů (což se bohužel děje, a proto i když je máslo žlutější, nevypovídá to nic o jeho nutričním složení).

Konzervanty (E200-E290) – Konzervanty jsou látky, které ovlivňují trvanlivost potraviny. Zamezují růstu mikroorganismů, které mohou být příčinou kažení potravin, nebo jsou sami škodlivé. Trvanlivost potraviny je pak prodloužena o dny až roky. Mezi nejznámější konzervanty, které se používají už stovky let (ne-li spíše tisíce), patří ocet a sůl. Mezi synteticky vyrobené konzervanty řadíme sorbany (E200-E203), benzoany (E210-E213), dusitany a dusičnany (E249-E252) a další. Patří sem například i oxid siřičitý, který může u citlivějších osob vyvolávat alergické reakce.

Sladidla – sladidla jsou látky používané k tomu, aby se potravinám nebo stolním sladidlům dodala sladká chuť. Mezi náhradní sladidla nepatří monosacharidy a disacharidy, za náhradní sladidla se nepovažují potraviny se sladkou chutí – např. fruktóza a med. Nalezneme je v různých potravinách, například ve žvýkačkách a nápojích se používají látky jako acesulfam K (E950), aspartam (E951), sacharin (E 954), thaumatin a neohesperidin.

Emulgátory – Látky umožňující v potravinách vytvoření a uchování stejnorodé směsi dvou nebo více nemísitelných fází, například oleje a vody (např. při výrobě margarínů je třeba navzájem smísit (emulgovat) vodu a olej, látky za normálních okolností nemísitelné). Mezi emulgátory patří např. lecitiny, estery mono- a diglyceridů mastných kyselin, polysorbáty, cukroestery, stearoyllaktáty a sorbitanmonostearát. Jejich využití je poměrně široké – nalezneme je například při výrobě cukrářských výrobků, některých typů pečiva, emulgovaných tuků, zmrzlin, dezertů, cukrovinek, kakaových a čokoládových výrobků, žvýkaček, emulgovaných omáček, tepelně opracovaných masných výrobků, práškových náhrad mléka a smetany, emulzních likérů, různých doplňků stravy a potravin ke snižování hmotnosti a mnoha dalších.

MĚJTE SE KRÁSNĚ A DOBROU CHUŤ.

Zdroj: http://www.strollering.cz

Přečtěte si také:

  • Sněží – Padá bílé krajkovíSněží – Padá bílé krajkoví Padá bílé krajkoví na stromy i na křoví, na louky i špičky věží, na plot v naší zahrádce. sněží jako v pohádce. Balík Jindřich
  • Máša volá na MatoušeMáša volá na Matouše Máša volá na Matouše: Vaše štěně všechno kouše. Kouše mojí galoši, tašku, šaty, plášť, Máša volá: Matouši, pěkné štěně máš.
  • Pravda a ležPravda a lež Děti stojí volně po prostoru a vypráví pohádku s tím, že jeden hodí míček a řekne nějakou lež (na text z pohádky) například "Karkulka v lese potkala hrocha". Ten, kdo míč chytí musí […]
  • Běžela myškaBěžela myška Běžela myška okolo bříška. (kroužíme ukazováčkem kolem bříška) Běžela, běžela, (zrychlujeme kroužení a zmenšujeme kroužky) šup do pupíčka! (ukazováček zapadne do […]
  • Dáda Patrasová – Baby studio s DádouDáda Patrasová – Baby studio s Dádou 01. Aha, aha 02. Baby studio 03. Ruce vzhůru! 04. Vanilková 05. Královské reggae 06. My budeme cvičit 07. Slib Oskara kosa 08. Od Andulky po Žížalu 09. Papat se má 10. Pašova […]

Publikoval(a) (164) 

Nápady a inspirace

Vítáme nově příchozí:
Inspirujte se a sdílejte!

FB stránky
FB stránky
FB skupina
FB skupina
Přidej se
Přidej se



Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu.


im
2007-2021 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat