2013 05.11

Jiří Žáček – krásné pohádky a básničky pro děti

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Jestli máte rádi říkanky a humor, určitě znáte Jiřího Žáčka. Většina z nás se do školy učila jeho básně a dostávala pěkné známky za recitaci. Já mám Žáčkovy říkanky spojené s obrázky Adolfa Borna. Podle mě se k sobě náramně hodí a doplňují se.

Jak to s ním bylo, jak to s ním je…

Málokoho by napadlo, že Jiří Žáček (*1945) vystudoval technické školy a k literatuře se dostal až později a od té doby bez ní nemůže žít. A děti jsou podle něj nejkrásnější a nejcennější na světě, protože svou spontaneitou a fantazií obrozují náš dospělý svět. My potřebujeme ty malé človíčky s velkým srdcem daleko víc než oni nás. Ne my dospělí, ale děti dávají světu smysl.

Která kniha je ta pravá?

Možná proto, že dětem opravdu věří, jsou jeho knihy stále tak oblíbené. Přečtěte si s nejmenšími dětmi Krtečka, kterého znají z večerníčků, nebo jim večer čtěte Hrůzostrašné pohádky či Čarodějné pohádky pro malé kouzelníky. Starší děti se mohou čit číst z jeho veršovaných knížek a zpívat si se zpěvníkem Jak počítají koťata. A když náhodou přijdete o hlas, můžete jim Hrůzostrašné pohádky pustit na CD.

A třeba si vaše děti jednoho podzimního večera zavzpomínají na jeho básničky. Na chvíli se zastaví, pousmějí se, najdou starou knížku a darují ji dětem svým.

Celkový přehled dostupných knížek od Jířího Žáčka naleznete zde.

Autor: www.agatinsvet.cz

Publikoval(a) (24 859) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat