2011 24.10

Školní taška (batoh) jako vánoční dárek?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Vzpomínám si na své Vánoce, když jsem měla 6 let na krku a těšila se, že v září poskočím ze školky pro mrňata do školy pro velké holky a kluky. Nedočkavě jsem prohledávala vánoční dárky, až jsem konečně objevila ten dárek nejdůležitější – školní tašku. Byla hranatá, zelená jako brčál s příšernými oranžovými odrazkami. Ale byla tam!

Školní taška nechybí v dopisech Ježíškovi ani současným předškolákům. Na co by si tedy Ježíšek měl dát při výběru pozor?

Hmotnost – Normy doporučují maximální hmotnost 1200 gramů u tašek pro první stupeň, 1400 gramů pro stupeň druhý. Školák by neměl nosit více, než je 10 % své tělesné hmotnosti. Školní pomůcky a učebnice také něco váží, takže v tomto případě méně je více.

Bezpečnost – Pevná, anatomicky tvarovaná záda pomáhají zdravému vývoji, protože rozkládají váhu rovnoměrně po celých zádech a nutí dítě chodit zpříma. Odvětrání zad je pak důležité pro odvod potu. Popruhy musí být výškově nastavitelné, polstrované a dostatečně široké, aby netlačily, ale zároveň plnily svoji funkci. U menších školáků se doporučuje i hrudní popruh. Na batohu nesmí chybět ani reflexní prvky, které zvyšují viditelnost školáků.

Vnitřní uspořádání – Tašky by měly mít 2 – 3 od sebe oddělené přední kapsy a velké postranní kapsy pro svačinu a pití.

Materiál – Tašky jsou obvykle vybavené pláštěnkami (nebo je možné je dokoupit), ale nedělejme si iluze, že je naše děti použijí. Povrch tašky by tedy měl být vyroben z nepromokavého materiálu, který nějaký ten deštík snese. Důležité je také dno tašky, které by mělo být vyztužené, nejlépe plastové nebo pogumované, aby taška nepřepadávala a nešpinila se.

Motiv – I když pro školáky je motiv na tašce bez diskuze nedůležitějším kritériem při výběru, je na nás rodičích, abychom děti trošku v jejich představách krotili. Kvalitní taška spolehlivě 2 roky vydrží, což se o oblíbené postavě říct nedá. Zvolte tedy raději motivy neutrální, které se hned tak neomrzí.

Kvalitní školní tašky a batohy můžete vybírat v e-shopu www.activacek.cz. Mladším školákům je určena řada Schneiders, která splňuje nejpřísnější požadavky na bezpečnost, funkčnost a pohodlí. Pro starší školáky je designová řada Walker, která je doplněna nezbytnými prvky jako např. vývody pro MP3 přehrávače. K taškám si zde vyberete ve stejném designu i penály, pouzdra, kufříky aj.

autor: Activáček.cz

Publikoval(a) (857) 
Štítky: , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat