2012 25.05

Šťastné mámy

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Chodit do práce, nebo zůstat doma, když máte maličké dítě? Co je pro kluky a holčičky lepší, zdravější a co je vhodnější pro vás? Otázka, kterou si stále dokola kladou nejen ženy – matky, ale i spousta odborníků.

Podle nedávné studie, kterou Americká psychologická asociace uskutečnila na vzorku třinácti set žen, jsou nejštastnější matky pracující na částečný úvazek.

Proč? Oproti ženám v domácnosti mívají řadu výhod – získávají nejen finanční prostředky, ale i určitou podporu svého “dospělého” okolí, které matka trávící celý den jen a jen  se svými  dětmi mít nemůže. Totéž platí pro ženy pracující na plný úvazek. Obě skupiny si dokonce myslí, že to, že nejsou matkami na plný úvazek, jim pomáhá být lepšími rodiči a pozitivně ovlivňuje i jejich rodinný život.

Zajímavé je zjištění, že ženy, pracující ať už na zkrácený, nebo plný úvazek, bývají zdravější a méně často se u nich projevují depresivní stavy. Není se čemu divit. Povídat si jen a jen o plenkách, o kašičkách či  bolavém bříšku může být  pro maminku, byť milující svého potomka nade vše, více než vyčerpávající.

Na druhou stranu ženy pracující na plný úvazek prohlašují, že jsou velmi často pronásledovány pocity viny. Nejen pro to, že se dětem nevěnují tak, jak by si přály, ale dokonce se cítí provinilejší než muži i pokud jsou například nucené občas své služební telefony vyřizovat z domova.

Ženy, které zvolily částečný úvazek, tyhle výčitky svědomí nemívají. Naopak, čerpají z toho, že jsou  zaměstnané, že jsou v kontaktu s jinými dospělými, současně jsou víc vtaženy do školního života svých dětí, mohou se jim víc věnovat, často  jim mohou poskytnout i víc možností a příležitostí k dalšímu rozvoji, bývají citlivější a vnímavější… Samozřejmě, tak to funguje jen tehdy, pokud jsou v práci spokojené.

I v českých podmínkách se ukazuje, že flexibilní pracovní uspořádání včetně možnosti práce na částečný úvazek by jako prostředek k rovnováze mezi profesním a osobním životem volila v určitý moment svého mateřství většina žen. Tím spíš, že obzvlášť maminky malých dětí mají v mnoha případech pocit, že musí volit mezi kariérou a rodinou.

U nás se na výzvu spjatou s potřebami žen – matek, které hledají zaměstnání umožňující jim kloubení profesního a rodinného života snaží odpovídat specializovaný kariérní portál mámavpráci.cz. Portál  je v podstatě sítí, v rámci které se setkává tato zajímavá volná pracovní síla s firmami, pro které představuje pracovní flexibilita ideální řešení jejich specifických potřeb.

Kromě vhodných nabídek práce s nějakou formou flexibility představuje mámavpráci.cz pro ženy, které se připravují na návrat do práce po rodičovské pauze i zajímavý zdroj informací, rad a tipů, jak optimálně znovu zapojení do pracovního života naplánovat a zorganizovat. K dispozici je i poradna odborníků především z oblastí personalistiky, práva a osobního rozvoje. Maminky si také na mámavpráci.cz mohou vytvořit přehledný profil – online CV, který si mohou firmy prohlížet a přímo vybírat vhodné spolupracovníky. Uživatelky mají rovněž k dispozici službu JobAlert, prostřednictvím které jim všechny nové  nabídky práce chodí podlezadaných kritérií rovnou na mail.

Projekt mámavpráci.cz lze nalézt i na síti Facebook.
Více na www.mamavpraci.cz

Kontakt: Jana Bauduin, T: 777 006 501, M: jana.bauduin@mamavpraci.cz

Publikoval(a) (150) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat