2012 02.09

Trochu jiné stavebnice: dětský svět, to nejsou jen běžné kostičky

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Každá stavebnice rozvíjí prostorovou představivost dětí a jejich zručnost, ale chcete-li děti rozvíjet všestranně, je třeba jim dopřát i jinou zkušenost, než jen s obvyklým stavěním plastových kostiček. My doporučujeme vyzkoušet převodové stavebnice Georello, dřevěné srubové stavebnice Maxim či českou konstrukční stavebnici Roto.

Italské převodové stavebnice Georello od firmy Quercetti se zaměřují na zcela jiný druh uvažování a představivosti než běžné kostičkové stavebnice. Již děti od 3 let se mohou snažit propojit ozubená kolečka tak, aby se roztočila a rozehrála feérii optických kouzel. Děti od 4 let s těmito stavebnicemi staví zahrádky a kolotoče zvířátkům a vozí je po otáčecích kolečkách (modely Georello Park, Georello Farm a Georello Jungle). Pro zdatnější konstruktéry od 5 let jsou připraveny skvostné stavebnice Georello 3D Gear Tech a Georello Toolbox. Děti se s nimi zkoušejí budovat velké prostorové konstrukce, využívající řetězy, kladky a spoustu dalších technických vychytávek.

Pokud vaše děti dávají přednost stavbě reálných modelů, které i prakticky fungují (auta, traktory apod.), pak vám doporučujeme zaměřit se na českou stavebnici Roto. Vybírat můžete jak mezi malými sadami Roto Začínáme, které jsou cenově velmi příznivé a umožní vašim dětem vyzkoušet si, jestli tento typ stavebnice je to pravé, co je bude bavit, tak i mezi většími sadami. Ty jsou zaměřené buď na nákladní auta (řada Roto Truck) nebo na pracovní stroje (traktory, valníky apod. – řada Roto Farm). V každém případě všechny sady této české konstrukční stavebnice jsou vyrobeny z velmi odolného materiálu, jednoduše se s nimi manipuluje. Všechny sestavené modely jsou plně funkční.

Rodičům, kteří preferují pro své děti přírodní materiály, doporučujeme dřevěnou srubovou stavebnici Maxim. Existuje ve třech variantách podle počtu obsažených dílků. Vaše děti z této stavebnice mohou postavit domky pro zvířátka, ale i malé městečko. Všechny sady obsahují potřebné plánky a dílky různých tvarů, vhodné na stěny srubů (domků), střechy, komíny, ploty apod.

Autor: http://www.agatinsvet.cz

Publikoval(a) (2 478) 




Jeden komentář k “Trochu jiné stavebnice: dětský svět, to nejsou jen běžné kostičky

  1. Laura

    Dobrý den,
    souhlasím, že dnes už to není, co to bývalo, jako malý jsme si hráli se vším, co bylo k mání, a dnes mají děti tolik hraček, že se mi občas ani veřit nechce. My domů kupovali dříve zásadně duplo, ale po nějakém čase to děti přestalo bavit a museli jsme přejít, sooučasným hitem máme geomaga – kdo nezná http://www.sevt.cz/produkt/geomag-wheels-43058800/ a to je prozatím naše číslo jedna.
    Musím ale říct, že mi dítka častěji a častěji utíkají k počítači, což mě trošku mrzí. Ta technika je láká asi nejvíc, nevím, jestli to mám brát jako pozitivum nebo negativum – na jednu stranu se s tím dobře naučí, ale nevím, co třeba jemná motorika, kterou si nejlépe procvičí právě na tom stavění. Plus mi učitelka ve školce říkala, že je to dobré také pro logické uvažování dětí – ale to upřímně si opravdu nejsem jistá.
    Existují nějaké odborné články, které by se věnovaly vhodnosti stavebnic? Myslím tím názor nezávislého experta, nikoli prodejce nebo PR článek…
    Budu vděčná za každou radu
    děkuju

Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat