2022 02.11

Cestování s dětmi: jak zajistit pohodlnou cestu autem dětem?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Každý rodič si při jízdě autem s dětmi přeje jediné – klid a pohodu. Jak ale jít takové atmosféře co nejvíc naproti? Čím děti zabavit a jak jim i vám cestování zpříjemnit? Pojďme se společně podívat na užitečné rady i cestovní vychytávky.

 

 

Správný výběr vozu

Základem je bezpečné auto s dostatkem úložných prostor. Obecně platí, že rodinný vůz by měl vynikat nejen prostorným kufrem, ale i kabinou pro pohodlí všech cestujících. V posledních letech si právě rodiny s dětmi oblíbily modely SUV. Pokud je pořízení nového SUV mimo vaše finanční možnosti, neváhejte se poohlédnout v bazarech. Prodej ojetých aut této kategorie je již několik let na vzestupu a nabídka je proto širší a dostupnější.

Příprava auta

Ne nadarmo se říká, že štěstí přeje připraveným a pro dlouhé cesty s dětmi to platí dvojnásob. Rozdělte si proto věci do tří kategorií:

  1. Ty, které využiji během jízdy.
  2. Ty, které budete potřebovat hned po příjezdu.
  3. Ty, které stačí vybalit až po ubytování.

V první kategorii by měly být nezbytnosti jako: trvanlivé svačiny, vlhčené ubrousky, léky na bolest a nevolnost, náhradní oblečení, oblíbené hračky, deka, polštářek nebo nabíječka. Ideální je, když si takovou tašku předem připravíte a stane se stálou součástí vaší cestovní výbavy. Čas od času jen doplníte zásoby a ověříte, jestli stále splňuje všechny vaše aktuální potřeby. Bude to taková vaše cestovní KPZ, díky které vás ani dlouhé zácpy nebo nečekané události nerozhodí.

Praktické autodoplňky pro děti

Přestože i bez speciálních vychytávek cestu autem určitě zvládnete, není na škodu udělat si ji přeci jen o něco příjemnější. Základní výbavou je samozřejmě kvalitní autosedačka. Pokud má vaše vozidlo systém isofix, doporučujeme zainvestovat do autosedačkové základny, která je vyvinuta pro rychlé spojení autosedačky se zmiňovaným systémem. Díky ní bude zapínání nejen jednoduché a rychlé, ale hlavně samotná jízda ještě bezpečnější.

 

Tip: Věděli jste, že v bazarech najdete kromě ojetých aut na prodej i spoustu autodoplňků včetně dětských autosedaček a jejich příslušenství? Pokud se pro nákup sedačky z druhé ruky rozhodnete, vždy požadujte doklad dokazující její stáří a ideálně ji nechte zkontrolovat odborníky. Životnost autosedaček je totiž maximálně 5-7 let.

Šikovné vychytávky

Dalšími šikovnými vychytávkami jsou organizéry a přihrádky na sedadle. Díky nim budou mít děti i vy všechny nezbytnosti vždy po ruce a zároveň se po autě nebudou věci volně pohybovat. Přestože zabavení dětí se zdá často tím nejdůležitějším prvkem, na prvním místě je vždy bezpečnost. Do auta proto berte jen měkké hračky a tablet a ostatní elektroniku důkladně připevněte. Například volně se pohybující nevinná dřevěná hračka může během nárazu vylítnout a několikanásobnou hmotností ošklivě ranit dítě i vás. Nehodám se proto snažte maximálně předejít a to i za cenu toho, že se dítě může čas od času trochu vztekat.

 

Publikoval(a) (48) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat