2022 03.11

Pediatr se stane členem rodiny na řadu let

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Štěstí z narození dítěte provází okamžitě obavy, aby bylo zdravé, aby mu ni nechybělo. S těmito obvyklými strachy a obavami pomůže dětský lékař. Stane se na řadu let součástí vaší rodiny a bude s vámi řešit vše od přibývání na váze, očkování, rýmu, až po nástup do školy a pubertální hormonální výkyvy.

Pediatrii byste měli začít hledat už v průběhu těhotenství. Ptejte se kamarádek, ale i gynekologa, ke kterému chodíte do těhotenské poradny. Obvykle má kontakty, spolupracuje s dětskými lékaři. Jeden z prvních úkolů, když se vrátíte z porodnice s uzlíčkem lásky a štěstí totiž je, kontaktovat dětského lékaře. První návštěva by měla proběhnout do tří dnů od propuštění.

První setkání
Někteří lékaři dokonce docházejí domů za novorozenci do jejich prostředí, aby je zbytečně nevystavovali infekci v čekárně, pokud pojedete do ordinace, lékař vám dá termín tak, abyste se nesetkali s nemocnými dětmi. Pediatr založí zdravotní dokumentaci vašeho děťátka a poznamená si důležité kontaktní údaje. Potřebuje zprávu z porodnice a zajímat ho bude i vaše rodinná historie. Nemoci vás rodičů, příčiny úmrtí předků, dědičné choroby, které se předávají z generace na generaci. Pediatr vaše dítě zváží a změří, zjistí také obvod jeho hlavičky a hrudníku. Bude se vyptávat na způsob krmení, zda je plně kojené, jak kojení probíhá, jak se daří. Přírůstky váhy se budou sledovat při dalších návštěvách.

Jídlo a pohybový vývoj
V prvních 18 měsících života vašeho potomka se se budete s dětským lékařem setkávat často. Druhá návštěva lékaře následuje ve dvou týdnech věku dítěte, pak v šesti týdnech a  ve 3, 6, 8, 10, 12 a 18 měsících věku. Ve druhém týdnu se miminkům obvykle předepisuje vitamin D, který je důležitý pro posilnění kostí, vstřebávání ostatních vitamínů, pro správný vývoj nervové soustavy a imunity. Pediatr vždycky sleduje celkový psychomotorický vývoj dítěte. Zajímají ho pohybové dovednosti – hrubá motorika, tedy schopnost se začít přetáčet na záda, pást koníčky, lézt. V necelém roce se zaměří i na jemnou motoriku – uchopování věcí práci s hračkami. Rutina zůstává: hmotnostní přírůstky, délka, obvod hlavičky a hrudníku i uzavírání velké fontanely na hlavičce. Pravidelné zápisy do zdravotního průkazu obsahují i prořezávání zoubků a zrak. Od jednoho roku věku i vývoj řeči, chůzi…

Kyčle v centru zájmu
Před dokončením prvního měsíce života vašeho dítěte půjdete k ortopedovi. Ten provede sonografické vyšetření kyčelních kloubů a zkontroluje správné postavení kyčlí, délku končetin a odpor a stabilitu kyčelního kloubu v klidu a v pohybu. Sleduje také vývoj osifikačních jadérek v hlavici stehenní kosti. Druhá kontrola kyčlí následuje na konci šestinedělí. Další potom ve třech a případně v šesti měsících věku dítěte. Načasování jednotlivých kontrol u ortopeda se může měnit podle toho, jak rychle se kyčle vašeho děťátka vyvíjí.

Očkování: samostatná kapitola
Děti mají předepsaná povinná očkování podle očkovacího kalendáře a ty je třeba respektovat. Ochrání vaše dítě před řadou nebezpečných a neléčitelných nemocí. Pediatr vám bude nabízet i další vakcinace, které by vašemu potomkovi usnadnili život a ochránili ho před řadou nemocí, které nemusí absolvovat.  To už záleží na vás. S lékařem se určitě poraďte.

Křehká dětská imunita
Rodiče nejčastěji trápí častá nemocnost dětí, první roky jsou jak na houpačce. Je to dané dlouhým vývojem dětské imunity. Ten se tvoří do desátého roku věku, tedy reaguje na všechna setkání s viry a bacily. Od mateřské školy až po první stupeň základní. Děti si předají všechno a velmi rychle. Pomoci můžete vitaminem C, nejlépe v kombinaci se selenem a zinkem, dále vitamínem A, otužováním, pohybem a stravou plnou zeleniny a ovoce. A pak už to nechte na přirozeném vývoji, každé dítě se vystůně do zdraví.

Publikoval(a) (60) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat