2023 30.08

Digitální dovednosti pro předškoláky: Jak využít notebook k výuce základů IT

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Dalo by se říct, že dnešní děti se s telefonem v ruce už rodí. Svými digitálními znalostmi mnohdy předčí i starší generaci, která velice často a ráda reaguje poznámkami jako „závislák už odmala“ nebo „nemá žádné dětství“. Nic by se samozřejmě nemělo přehánět, tyto vědomosti se však mohou vašemu předškolákovi do budoucna velice hodit.

(Zlo)zvykem dnešních rodičů je nudícímu se dítěti strčit do ruky tablet nebo notebook. Zatímco dříve byl přístup k technologiím brán jako privilegium a odměna, dnes se využívá spíše jako prostředek, aby dítě „neotravovalo“. Pakliže se k tomuto kroku uchylujete i vy, zkuste z toho vytěžit co nejvíce a své ratolesti prostřednictvím nabídnutého zařízení rozšiřte obzory.

Než dítěti notebook svěříte

Metoda pokus omyl může být v případě svěření technologií dětem fatální. Než jim notebook či tablet dáte do ruky, měli byste je důkladně vzdělat a ukázat, jak se se zařízením správně zachází – kde se zapíná a vypíná, případně vysvětlit funkce jednotlivých tlačítek. Pokud nechcete, aby se vaše dítě dostalo na některé stránky, v prohlížeči můžete přímo nastavit jejich blokování. Poučte ho také o bezpečnosti na internetu.

Prohlubte kreativitu

Každé dítě si rádo kreslí, proto rozhodně nešlápnete vedle, když si do notebooku nainstalujete aplikace pro malování. Kreativního ducha podpoří také speciální programy a hry, které umožňují dětem rozpohybovat jejich animace, a dokonce je zasadit do příběhu. Oblíbený je například Tux Paint nebo Toontastic 3D.

Vzdělávejte

I předškolák, který ještě neumí číst a psát, se může prostřednictvím technologií vzdělávat a procvičovat své logické myšlení. Vhodným vzdělávacím portálem je třeba Khan Academy, který se soustředí především na matematiku a jiné přírodní vědy, nebo web Umíme to, kde je na výběr také z jazyků či zeměpisu. Ze zahraničních se hodí zmínit také barevný Sheppard Software, na němž se vyřádí každá věková kategorie. Malým programátorům pak s jejich prvními IT krůčky pomůže Karel the Robot. Zanevřít byste však neměli ani na YouTube a různá vzdělávací videa, která jsou určena dětem předškolního věku.

Technologie v rukou dětí nutně neznamenají zlo ani nejsou důkazem o lenosti rodičů. Naopak, při správném užívání pomáhají dětem snáze pochopit okolní svět a navyknout si na digitální dobu, která se neustále vyvíjí. Pokud svým ratolestem naservírujete smysluplný obsah, nic nezkazíte, a ještě je podpoříte v jejich budoucím vzdělávání.

 

Zdroj foto: Volodymyr TVERDOKHLIB / Shutterstock.com

Publikoval(a) (45) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat