2023 16.08

Jak vybrat levný notebook pro školáky: Sledujte tyhle parametry

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Nový školní rok pomalu klepe na dveře a přichází čas pořídit novou výbavu. I když určitě doufáte, že online výuka se už nebude opakovat, nikdy nevíte, kdy se bude další notebook v domácnosti hodit.
Pokud máte doma staršího školáka, pak už nejspíš pokukujete po kvalitním, ale cenově dostupném notebooku. Bez počítače se dneska děti už neobejdou. Ať už při přípravě školního referátu nebo většího projektu. Přečtěte si, podle čeho vybírat notebook pro školáky a na jaké parametry se zaměřit.

Cena notebooku: I za málo peněz, dostanete hodně muziky

Není nic jednoduššího než si na začátku výběru vyfiltrovat notebooky podle ceny. Na trhu totiž seženete přímo studentské notebooky, které není problém pořídit do deseti tisíc korun.

Výrobci většinou předpokládají, že u notebooků pro školáky a studenty jste ochotní udělat kompromisy například ve výkonu nebo kapacitě paměti RAM.

A nižší cenu pak přijmete s vědomím, že nedostanete takový výkon jako v případě profesionálních notebooků třeba na střih videa nebo úpravu fotek.

Především pro děti na základní škole nemá smysl pořizovat příliš drahé mašiny. Dokud nepotřebují ke studiu pracovat ve složitějších programech, pak je zbytečné investovat vyšší částky do dražších notebooků.

Hmotnost notebooku: Myslete na časté přenášení

Důležitý parametr, který rozhodně neopomíjejte. Celkovou váhu notebooku většinou ovlivňuje více faktorů. Například použité materiály nebo velikost displeje. Notebook by se dětem měl snadno přenášet třeba v batohu. Nemělo by jim časté přenášení způsobovat příliš velké nepohodlí.

I když s notebookem budou pracovat jen doma, pak je určitě lepší dívat se po menších, lehčích a kompaktnějších noteboocích. Váhu notebooku může ovlivnit i velikost baterky.

Celková váha notebooku pro školáky by neměla překračovat dvě kila. Tak se bude dětem relativně dobře přenášet a jejich záda se neprohnou pod zbytečně velkou váhou.

Mrkněte třeba na kvalitní, lehké a cenově dostupné notebooky Asus. Potěší vás výbornou výbavou a seženete hodně modelů s příznivou cenovkou a našlapanými funkcemi pro běžnou práci, sledování filmů i hraní méně náročných her.

Výdrž baterky: Ať nemusí pořád viset na kabelu

Notebook dětem nepořizujete proto, aby neustále visel na nabíjecím kabelu. Kapacita a výdrž baterie je proto další zásadní parametr, který nezapomeňte zkontrolovat.

Je jasné, že výdrž baterky u levného notebooku nedosáhne takových kvalit, jakou má například herní notebook. I levnější notebooky do deseti tisíc ale v pohodě zvládnou fungovat klidně šest hodin bez nabíjení.

Výhodou je možnost přepnout notebook do úsporného režimu. Sníží se výkon a zlepší se výdrž baterie. Na běžnou práci ve Wordu, Excelu nebo prohlížení webových stránek tolik výkonu děti nepotřebují a získají čas navíc, kdy ho nemusí nabíjet. Větší výdrž baterky se hodí třeba i při delším cestování vlakem. Ať už do školy nebo třeba a babičkou na prázdniny.

Typ klávesnice: Nezapomínejte na numerickou

Čím menší notebook, tím lépe se přenáší, všude se vejde a je lehký. Jenže na malé notebooky se většinou už nevejde numerická klávesnice. Samo o sobě to není žádný problém.

Vždycky se dá pořídit externí numerická klávesnice. Ale pro pohodlnější zápis čísel se numerická klávesnice přímo na notebooku hodí.

Numerickou klávesnici většinou najdete na noteboocích se standardní velikostí 15,6 “. Na ty menší se většinou nevejde.

Konektivita: Čím více portů, tím lépe

Většina notebooků nabízí několik USB portů, které děti využijí na připojení myši, případně externí klávesnice. Neměl by chybět ani alespoň jeden HDMI port, díky kterému pak propojíte notebook třeba s externím monitorem nebo televizí.

Hodit se může také slot na síťový kabel. Především v případě, že je slabá Wi-Fi a děti se potřebují připojit například na online přednášku nebo webinář.

Webkamera a mikrofon: Patří k základní výbavě

Pokud jste s dětmi zažili domácí online výuku, pak jste se bez webkamery a mikrofonu neobešli. Většina notebooků nabízí webkameru v základní výbavě a nabízí slušnou kvalitu pro běžnou práci.

Pokud mají děti ambici stát se profesionálním streamerem nebo youtuberem, pak jim ta integrovaná nejspíš stačit nebude. Ve všech běžných případech, kdy si třeba volají s kamarády nebo spolužáky, ta integrovaná poslouží dostatečně.

Ideální je možnost webkameru zakrýt záslepkou, pokud ji zrovna děti nepoužívají. Některé notebooky mají záslepku integrovanou, případně se dá za pár korun dokoupit.

Levné notebooky pak nabízí i přijatelný zvuk, který postačí na pohodlné sledování videí a filmů.

Zvažte také pořízení kvalitních sluchátek, která nabídnou lepší zvuk. Případně dokážou izolovat ruchy z okolního prostředí a tím pomoct dětem například k lepšímu soustředění.

Publikoval(a) (46) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat