2023 08.08

Dítě a iPhone: Získejte kontrolu nad tím, jak jej váš potomek používá

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

V roce 2022 udělala výzkumná agentura NMS Market Research zajímavý průzkum mezi děti ve věku 8 až 15 let. Zjistili, že české dítě tráví na svém mobilním telefonu každá den průměrně až 3,5 hodiny. Tak schválně, tušíte, co váš potomek ty čtyři hodiny mobilu vlastně dělá?

Dostaňte čas strávený s telefonem pod kontrolu

Má každý v rodině svůj vlastní iPhone? Pak máte velkou výhodu, protože společnost Apple myslí i na rodiče s dětmi. Stačí, když začnete na všech iPhonech (ale funguje to třeba i na MacBooku nebo iPadu) využívat speciální režim rodinné sdílení.

Nejprve založíte dítěti v iPhonu při přidávání do aplikace rodinného sdílení dětské Apple ID a dětský účet. Na svém iPhonu přejděte do Nastavení, vyhledejte si rodinné sdílení a klikněte na položku vytvořit dětský účet. Postupujte podle instrukcí.

Ve svém iPhonu v aplikaci rodinné sdílení pak vidíte jméno vašeho dítěte. Kliknutím na ikonku se dostanete na přehled aplikací, jejichž užívání můžete nějakým způsobem ovlivnit.

TIP: Přemýšlíte, jak typ iPhonu koupit dítěti? Váš potomek by asi nejraději sáhl po nejnovějším modelu iPhone 14 Pro, ale lepší volbou bude spíše menší typ, který nepřitahuje tak velkou pozornost.

Rodinné sdílení: Co všechno můžete dítěti na iPhonu nastavit

Mrkneme se na nejužitečnější typy, co všechno můžete dostat na dětském iPhonu pod svůj dohled:

  • Nastavení klidového času: S klidovým časem nastavíte, během jakého časového úseku nemůže dítě iPhone používat. Jednoduše tak zabráníte třeba tomu, aby si dítě hrálo s telefonem během školní výuky. A nebo vyberte klidový čas jen pro určité aplikace (třeba jen pro hry nebo sociální sítě).
  • Nastavení limitů pro (nejen) aplikace: Kromě klidového času nastavíte i přesné limity pro užívaní jednotlivých aplikací. Řekněme, že se domluvíte s dítětem, že si může na YouTube přehrávat videa maximálně hodinu denně. Jakmile dítě během dne stráví hodinu na YouTube, systém už mu automaticky nepovolí pokračovat. Dítě získá přehled o čase, který tráví koukáním na videa a ještě se samo naučí s časem hospodařit. A vy máte jistotu, že i když zrovna nejste s dítětem v jedné místnosti, tak dodrží domluvená pravidla.
  • Nastavení limitů pro komunikaci: Prohlédněte si veškeré kontakty, se kterými vaše dítě komunikuje. Můžete je smazat, ale nastavit i přesný čas, kdy si s nimi dítě volá nebo dopisuje. K čemu to je dobré? Pokud nastavíte limit během školního vyučování, budete mít opravdu jistotu, že dítě dává pozor a nedopisuje si místo toho s kamarády.
  • Bezpečná komunikace: Po zapnutí tohoto vylepšení dokáže aplikace Zprávy odhadnout na nahotu na fotkách ještě dřív, než dítě takovou zprávu dostane, ale i pošle.
  • Sdílení polohy: Snažíte se dovolat svému potomkovi, ale on stále nereaguje? Díky sdílení polohy v rámci rodinného sdílení se podíváte, kde se zrovna nachází dětský iPhone (a s ním s největší pravděpodobností i jeho malý vlastník). Ušetříte si tak hromady stresu a černých myšlenek.
  • Omezení obsahu a soukromí: Tato funkce zajistí, že se vaše dítě nedostane k nevhodnému obsahu. Povolíte užívání jen některých aplikací, zamezíte přístup k filmům s věkovým omezením, ale můžete i znepřístupnit hraní online her. A nebojte, funguje to stejně i u webových stránek, aby se potomek nedostal třeba ke stránkám pro dospělé. A dokonce vytvoříte i speciální seznam povolených webových stránek, na které dítě přístup dostane.

TIP: iPhone 14 pořídíte už od 20 490 Kč.

Nezapomeňte na společnou debatu

Mít kontrolu nad tím, co vaše dítě dělá na svém iPhonu, je rozhodně skvělé. Myslete ale na to, že se k nevhodnému obsahu a dalším nevhodným věcem může dostat nejenom skrz chytrý mobil, ale také přes počítač nebo i přes spolužáky. Mluvte s dítětem otevřeně a vysvětlete mu, jak se chovat na internetu bezpečně. Otevřená komunikace je klíčem k tomu, aby vaše dítko jednalo i bez vašeho dohledu s rozumem.

Publikoval(a) (83) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat