2023 28.07

První školní den? Vybavte svého prvňáčka do školy

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Na konci léta vždy v obchodě se školními potřebami stojí fronta zoufalých rodičů malých prvňáčků, kteří tápou nad tím, co všechno potřebují jejich děti do školy. Pojďte se inspirovat seznamem věcí, se kterými rozhodně nešlápnete vedle.

V hlavní roli pořádná aktovka

Bez školní aktovky se neobejde žádný prvňáček. Dbejte na to, aby měla dostatečně vyztužená záda a široké popruhy, v ideálním případě myslete na dostatek reflexních prvků. Zohledněte také vkus dítěte a společně vyberte takovou, která se mu líbí i designem, jinak riskujete, že aktovku dítě nebude chtít nosit. A nekoukejte příliš na cenu – malý školáček v ní bude nosit prakticky každý den velkou nálož těžkých učebnic.

Pouzdro na pero, tužky a pastelky

Pouzdro nebo penál? Pro prvňáčka sáhněte v obchodě raději po penálu, protože v něm mají všechny psací potřeby své vlastní místo. Pouzdro nemá uvnitř poutka a dítě tak nemusí mít přehled o tom, jaké pastelky v pouzdře vlastně má. Zvolte penál, který neobsahuje psací potřeby – dokoupíte tak jenom školní potřeby pro prvňáčky, které malí školáci opravdu využijí.

V obchodě najdete jednopatrový, dvoupatrový, ale klidně i třípatrový penál. Čím více pater, tím více psacích potřeb se do penálu vejde. Jen pozor, velký penál zabere také dost místa v aktovce.

TIP: Na nový školní rok se připravují nejen prvňáčci, ale také starší sourozenci. Zkontrolujte stav jejich aktovky a podívejte se, zda nepotřebují třeba nové tenisky do tělocviku.

Psací potřeby? Raději počkejte na doporučený seznam

S nákupem psacích potřeb a výtvarných potřeb raději počkejte na oficiální seznam od třídní paní učitelky. Každý vyučující může mít jiné preference a rovnou vám dá tipy na ideální pera a tužky pro první psaní. S potřebami na výtvarnou výchovu také vyčkejte na pokyn paní učitelky. Některé dokonce od rodičů vyberou peníze a výtvarné potřeby koupí všem svých žákům najednou. Toto řešení je skvělé v tom, že se nemusíte o nic starat a děti si výtvarné potřeby nezávidí, protože mají všichni to samé.

Obaly na učebnice a sešity nekupujte dopředu

Nekupujte předem ani sešity a pracovní listy. Počkejte na první třídní schůzku nebo na seznam, který vám vydá paní učitelka. Předem se vám nevyplatí kupovat ani obaly na učebnice. Počkejte, až dítě přinese první slabikář domů a poté vyrazte na hon toho nejideálnějšího obalu.

Potřeby na tělocvik, přezuvky a pytlík

Před začátkem školního roku také zkontrolujte, zda má váš malý školáček dostatek sportovního oblečení na hodiny tělocviku (teplejší sadu sportovního oblečení na ven, tričko a kraťasy do tělocvičny).

Ověřte si, že dítko nevyrostlo ze sportovních tenisek – ty bude s největší pravděpodobností potřebovat dvoje. Jedny tenisky s bílou podrážkou využije školáček v tělocvičně, na venkovní hodinu tělocviku pak stačí jakékoliv tenisky. V obchodě sáhněte také po plátěném pytlíku, do kterého dáte všechno oblečení na tělocvik.

Kromě sportovních bot na tělocvik musíte koupit ještě přezůvky do školy, které bude nosit dítě během školního vyučování.

Nezapomeňte na box na svačinu a láhev na vodu

Během náročného procesu změn a učení dětem rychle vyhládne. Poohlédněte se po hezkém svačinkovém boxu, do kterého školáčkovi připravíte zdravou svačinku. Příprava vám sice zabere trochu času, na druhou stranu máte pod kontrolou vše, co celý den ve škole vaše dítko sní.

Společně s boxem často koupíte i znovupoužitelnou plastovou láhev ve stejném designu. Podpoříte nejenom pitní režim dítěte, ale zároveň mu rovnou vysvětlete, že je pro životní prostředí mnohem lepší si brát svou vlastní láhev, kterou použije opakovaně, než si denně kupovat neperlivou vodu v obchodě.

TIP: Hledáte školní potřeby levně? Pak mrkněte na nabídku v obchodech Tesco.

Publikoval(a) (38) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat