2023 16.06

Jak si vybrat multivitamíny?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Multivitamíny jsou optimální soubor vitamínů a minerálů, který podporuje správné fungování organismu. Stojí za nákup? Jaký vliv mají multivitamíny na zdraví?

Co jsou multivitamíny?

Multivitamíny jsou komplexní sada vitamínů a minerálů sestavená pro lidi, kteří chtějí pečovat o své tělo a také:

  • posílit imunitu
  • zvýšit vitalitu
  • snížit pocit únavy a vyčerpání
  • zvýšit výdrž
  • podporovat nervový systém
  • zlepšit paměť a koncentraci
  • podpořit správné fungování svalů
  • starat se o kosti
  • udržet si zdravou pokožku, vlasy a nehty

Jedinečný soubor těch nejlepších vitamínů doplní všechny nedostatky a příznivě působí na fungování celého těla. Po vybrané sadě multivitaminů pro sebe může sáhnout každý v závislosti na věku, stravě, míře aktivity a individuálních potřebách.

Jak si vybrat dobrý preparát?

Většina lidí často tápe, když si chtějí vybrat kvalitní přípravek. Je jich tolik, že se vlastně ani neví, který by byl nejlepší a který by vašemu tělu vlastně pomohl. Ukazuje se ale, že preparát s multivitamíny, který pomůže jednomu člověku, nemusí prospívat i vám. Jiné potřeby má těhotná žena a jiné zase muž po čtyřicítce. Než tedy sáhnete po vybraném preparátu, vyplatí se provést kontrolní testy nebo se poradit s výživovým poradcem.

Při výběru multivitamínů dbejte na kvalitu výrobku a obsah dobře vstřebatelných složek, např. hořčík se nejlépe vstřebává ve formě citrátu, aspartátu nebo laktátu. Oxid hořečnatý a uhličitan hořečnatý mají ve srovnání s výše uvedenými formami zanedbatelnou biologickou dostupnost.

Kdy začít brát multivitamíny? V první řadě poslouchejte své tělo. Pokud se cítíte slabí, unavení, podráždění, nejlepším řešením bude provedení kompletního krevního obrazu, vyšetření štítné žlázy a stanovení koncentrace glukózy. Pokud bojujete se suchou kůží, kterou neumíte nijak hydratovat, možná se vaše tělo potýká s hypotyreózou. Suchá pokožka však může znamenat i nedostatek omega-3 mastných kyselin. Nadměrné vypadávání vlasů může ukazovat na nedostatek vápníku nebo biotinu (vitamín H), který se podílí na transformačních reakcích, např. Lipidy, které jsou také zodpovědné za regulaci činnosti mazových žláz pokožky hlavy. Rozbité kapiláry mohou naznačovat nedostatek vitamínu C. Bílé skvrny objevující se na nehtech jsou obvykle výsledkem příliš malého přísunu zinku a křemíku. Křeče v lýtkách a očních víčkách mohou naznačovat nedostatek hořčíku. Vždy si ujasněte jaký máte problém a v případě potřeby výběr multivitamínů konzultujte s lékařem.

Publikoval(a) (115) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat