2023 10.01

Jak na levnou a zdravou svačinu?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Připravit svým předškolákům či školákům zdravou svačinu je důležité pro vytvoření správných návyků i pro lepší soustředěnost a vývin. Jak na to, chcete-li připravit nejen zdravou, ale i cenově příznivou svačinu?

Po jakých potravinách se porozhlédnout?

Důležité je, aby dětské svačiny obsahovaly správný poměr živin, tedy zhruba 15 až 20 % bílkovin, 25 až 35 % tuku a 50 až 55 % sacharidů. Otázkou je, po jakých potravinách se tak na pultech supermarketů porozhlédnout. Chybět by určitě nemělo ovoce se zeleninou, mléčné výrobky v podobě sýrů a jogurtů, kvalitní šunka, vajíčka a podobně. Neznamená to však, že když v obchodě narazíte na cukr v akci, musíte od něj dát nutně ruce pryč, to nikoliv. Recept, do nějž jste využili cukr v akci, by však neměl být tou jedinou nebo hlavní složkou dětské svačiny.

Samozřejmě dětem můžete přibalit i kousek buchty, koláče nebo jiné sladké dobroty, ale ne nějak pravidelně. Důležitý je jak výběr vhodných potravin, tak dodržování pitného režimu. Ideálně své dítko již od útlého věku učte pít vodu, kterou příležitostně doplňte zředěným džusem, ovocnou šťávou nebo čajem.

Pohlídejte si akční ceny

Jakmile budete mít ucelenější představu o tom, jaké potraviny je vhodné zařadit do dětského jídelníčku, můžete se vrhnout na nákupy. Vhodné je během nich využít akčních nabídek, o nichž zákazníky informují slevové letáky, kdy se s velkou oblibou setkává například Penny leták na příští týden. Díky tomu, že se jedná o leták vztahující se k příštímu týdnu, má kupující dostatek času na to, aby si přesně rozvrhnul, jaké svačiny chce svému předškolákovi či školákovi připravit, a zajistil si tak co nejvýhodnější ceny.

 

Výhodné ceny se nachází nejen v Penny letáku na příští týden, ale také v konkurenčních slevových prospektech, které vydává například supermarket Billa či Kaufland. Dalším zdrojem slev mimo akční letáky jsou mobilní aplikace vybraných supermarketů, které věrné zákazníky taktéž odměňují vybranými akcemi, případně různými soutěžemi. Podle toho, jaké se v současné době nachází potraviny ve slevě, uzpůsobte zdravý jídelníček, který podpoří dětskou aktivitu.

Tipy na zdravé svačiny

Kromě základních pokrmů, kam se řadí například celozrnné pečivo se sýrem a zeleninou nebo bílý jogurt s granolou a ovocem, se dají vykouzlit i jiné zajímavé svačiny. Opět se během jejich přípravy vyplatí využít akční ceny na Kaufinu, které se vztahují nejen k potravinám, ale také třeba ke svačinovým boxům nebo znovupoužitelným lahvím. Nabídky akčních cen na Kaufinu se mění několikrát týdně, proto jich neváhejte využít. Následně si ze zakoupených potravin připravte třeba oblíbené zdravé muffiny, jak na ně?

Recept na zdravé muffiny

Zdravé muffiny se dají připravit na několik různých způsobů, a to ve sladkých i slaných verzích, které úsměv na tváři vykouzlí nejen dětem. Tento recept se vztahuje k nadýchaným jahodovým muffinům.

Potřebné ingredience

  • ¾ šálku + 2 lžíce univerzální mouky
  • ¾ šálku celozrnné mouky
  • ½ šálku + 2 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 hrnek neslazeného mandlového mléka
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 velká vejce
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1¼ šálku nakrájených jahod
  • ½ lžičky mouky na poprášení jahod

 

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte si formu na 12 muffinů, případně ji vyložte košíčky. Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Ve velké míse důkladně prošlehejte mandlové mléko, olivový olej, vejce, cukr a vanilku.

 

Jahody poprašte ½ lžičky mouky a promíchejte, aby se lehce obalily. Zabráníte tak jejich propadnutí na dno košíčků na muffiny. Suché ingredience nasypejte do mísy s mokrými ingrediencemi a vše promíchejte, aby se ingredience spojily. Poté jemně vmíchejte jahody.

 

Vzniklým těstem naplňte muffinovou formu a pečte zhruba 17 minut, než budou jahodové muffiny hotové.

 

Publikoval(a) (106) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat