2022 15.11

Podle čeho vybrat dítěti vhodný školní batoh či aktovku?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Chystá se vaše dítko nastoupit do školních řad nebo je jeho starý batoh na vyhození a potřebuje nový? Nezoufejte, s naším přehledem snadno zjistíte, jaká školní taška je pro vašeho potomka ideální.

 

Aktovka, nebo batoh?

Hlavní rozdíl mezi aktovkou a batohem je v tom, že aktovka má vypolstrovanou konstrukci a drží tvar, ať už je prázdná, nebo plná. Většinou mívá jen jednu hlavní přihrádku a k tomu přídavné menší kapsy. Batoh může být naopak rozčleněn hned několika většími kapsami, bohužel ale nedrží svůj tvar tak pevně jako právě aktovka.

 

Výhody a nevýhody aktovek

Když se řekne aktovka, možná si představíte tu starou koženou s popruhy, které se zařezávají a dřou. Dnešní aktovky jsou ale mnohem promakanější. Jak jsme již zmínili, drží svůj tvar a díky tomu má školáček snadný přehled o učebnicích, sešitech a dalších pomůckách. Bohužel ale kvůli své konstrukci mohou vážit podstatně více než batohy. S tím dětem zčásti pomůže posuvná vnitřní přepážka, která umožňuje jistit nejtěžší učebnice co nejblíže zádům. Některé modely jsou vybavené vytahovacím madlem a kolečky, díky kterým dítko zvládne aktovku táhnout za sebou jako kufřík.

Výhody a nevýhody batohu

Vedle aktovek existují i kvalitní školní dětské batohy, které mohou být pro spoustu žáků praktičtější než aktovka. Batoh sice nedrží pevně svůj tvar, zato se do něj více vejde a sedí lépe na zádech. Školní batohy jsou vybaveny anatomicky tvarovanými vyztuženými zády a polstrovanými popruhy. Praktické členění větším počtem hlavních kapes je možná ještě přehlednější než u aktovek a organizované děti si tak mohou roztřídit všechny pomůcky podle sebe. Navíc zde určitě najdete i skvělé místečko pro svačinový box.

 

Jak velký batoh/aktovku vybrat?

Výška školní tašky by měla odpovídat délce zad dítěte (od ramen po křížovou kost).

 

Výška školáčka do 116 cm                           →           výška školní tašky 34–36 cm.

Výška školáčka 116 až 125 cm                    →           výška školní tašky 36–38 cm.

Výška školáčka 125 až 130 cm                    →           výška školní tašky 38–40 cm.

Výška školáčka nad 130 cm                         →           výška školní tašky cca 41 cm.

 

 

 

Publikoval(a) (83) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat