2023 31.10

Kreativitu dítěte máte ve svých rukou

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

V rozvoji dítěte zejména v předškolním věku hraje jednu z nejdůležitějších úloh hra. V dnešním světě plném plánované činnosti dětem dnes nejvíce chybí volný čas pro vlastní hru, poskytnutí prostoru pro rozvoj fantazie a tvořivosti. Dovolme dětem svobodně tvořit a poskytněme jim k tomu kvalitní zázemí.

Začněme přípravou podnětného prostředí, a to včetně materiálů a pomůcek, které pomohou nastartovat zvídavost. Důležité je připravit dítěti místo, které bude podněcovat tvořivost a nechat pak na něm, jak s podněty naloží. V dnešní době existuje celá škála kreativních hraček. Kreativní hračky rozvíjí jemnou motoriku, řečové schopnosti, zrakovou percepci, koordinaci ruka-oko, atd. Nezapomeňme však na to, že i další hračky rozvíjí city dětí, poskytují možnost komunikovat beze slov, uvolnit citový přetlak, dodávají pocit síly a uspokojení z tvoření. Podporují rozvoj inteligence, schopnost vypořádat se s překážkami, pomáhají chápat různé sociální jevy. Děti se pomocí kreativních činností učí nejen lépe soustředit, ale i plánovat, při volné hře si pak zkouší různé sociální role a nabývají tak nové zkušenosti v oblasti sociálních dovedností. Je třeba rozlišovat, kdy dítě požaduje společnost a kdy ocení klid a soustředění na samostatnou práci. Zkušený rodič rozpozná, kdy společným tvořením naplňujeme společné chvilky a pak i dětem verbalizuje objevené, a kdy je na čase nechat děti a jejich fantazii pracovat nerušeně a samostatně.

Jednou z činností, při které děti zcela dítě jistě ocení vaši účast, jsou chvilky společného muzicírování. Podnětné prostředí zde představuje široká škála hudebních hraček a nástrojů určených přímo dětem. Nemusíte být zrovna hudebními virtuózy, dokonce ani nemusíte ovládat hru na žádný nástroj, stačí vybrat hudbu, kterou máte rádi a společně ji citlivě doprovodit na nemelodické bicí nástroje jako jsou různá gonga, bonga, marakasy, rumba koule, tamburíny, drhla či dřívka. Výrobou a distribucí vysoce kvalitních hudebních hraček se zabývá například francouzská značka DJECO, která nabízí kromě didaktických hraček i velké množství hudebních nástrojů pro různé věkové kategorie. Firma spolupracuje s výtvarníky a dbá na originalitu, jejich výrobky výrazně převyšují kvalitu a estetickou úroveň jiných výrobců. Hračky jsou z odolného materiálů (převážně ze dřeva), takže se nemusíte bát svěřit je i nejmenším dětem.

Obecně je při výběru vhodných hraček žádoucí zvážit, co chceme u dětí rozvíjet a jakým způsobem, a dále dbát na věkové doporučení od výrobce. Klademe si i otázku, o co se vlastně dítě zajímá, a jak vhodně navázat na již poznané, ale také co dítě při hře prožívá, co mu dělá radost, co se jeví jako překážka a jak ji společně překonat. Vždy dbejme na to, aby byla hračka zábavná a zároveň rozvíjející a nezapomínejme ani na estetickou stránku výrobku.

Zdroj fotografií: eshop.atelier-notabene.cz

Publikoval(a) (77) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat