2011 03.12

Nová platová tabulka pedagogických pracovníků 2012

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Ministr Dobeš opět zvyšuje platové tarify učitelů

Praha, 9. listopadu 2011 – Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo na rok 2012 novou tabulku platových tarifů pedagogických pracovníků. Z avizovaných 4 miliard, které ministr Josef Dobeš slíbil přidat na platy pedagogů, půjdou 3,56 miliardy do platových tarifů učitelů veřejných mateřských, základních, středních škol a vyšších odborných škol. Zbytek peněz směřuje na navýšení platů pedagogů soukromých a církevních škol.

Jedná se už o druhé navýšení platových tarifů pedagogů za dobu, kdy je ministr Dobeš ve funkci. K prvnímu došlo v roce 2011 (2,1 mld. korun), kdy se platy začínajících pedagogů zvýšily z 14,5 tisíce korun na rovných 20 tisíc korun. „To, že dvakrát po sobě přidáváme do tarifů je ojedinělý krok. Tentokrát chceme více ocenit zkušené a déle sloužící pedagogy,“ říká ministr Dobeš.

Zároveň MŠMT navrhuje sloučit dvě tabulky kvalifikovaných a nekvalifikovaných pedagogů do jedné. „Přidáno dostanou všichni, ale rozdíl mezi tím, zda jsou či nejsou kvalifikovaní, bude zařazením do platové třídy. Kvalifikovaní učitelé budou ve vyšší třídě a dostanou tak více peněz,“ vysvětluje ministr.

Důležitým krokem je zavedení „zvláštního způsobu určování platových tarifů“. Tabulka platových stupňů, která pedagogům určuje odměnu podle odučených let, zůstane, ale ředitel bude mít možnost udělat výjimku a zařadit učitele do platového stupně podle svého uvážení. Jde vlastně o harmonizaci s nařízením vlády o platových poměrech ve veřejných službách správě. Zvláštní způsob určování platových tarifů je totiž už využíván v rámci celé veřejné správy, včetně nepedagogických pracovníků. „Chci dát ředitelům větší odpovědnost, aby se chovali jako manažeři. Proto jim nabízím k dispozici i tento nástroj. Na druhou stranu si uvědomuji, že školství je konzervativní a vyzvu všechny ředitele dopisem, aby tuto možnost využívali jen v ojedinělých případech. Ze zkušenosti s nepedagogickými pracovníky vím, že toho ředitelé nezneužívají,“ říká Josef Dobeš.

Ministr Dobeš reaguje také na množící se protesty odborářů: „Oni velmi rádi demonstrují a vydávají nejrůznější zprávy. Ale starají se také o konkrétní učitele? Mám dva příklady z poslední doby – propouštění pedagogů na dobu letních prázdnin a výpověď učitelce za její vystoupení v televizi. Ani v jednom případě se odbory za tyto pedagogy nepostavily. Řešil jsem to já. Doporučuji odborům – místo demonstrací sledujte situaci ve školách a pokud se bude dít něco nespravedlivého, obraťte se na mě, velmi rád pomohu!“

Publikoval(a) (121 172) 
Štítky: , , , , , , , , , , , , ,




89 komentářů k “Nová platová tabulka pedagogických pracovníků 2012

  1. Marie

    Já jenom žasnu nad nekompetentními dotazy a vyjádřeními. Mnoha lidičkám – učitelkám – dělají problém základní pojmy jako platová třída, platový stupeň, tarif, tarifní plat, požadované vzdělání, proč mohu nebo nemohu být v 8.platové třídě nebo naopak v 9.platové třídě, co se může “dobrovolně” podepsat a co nesmí, kdo je kvalifikovaný a kdo není. Tady si nelze stěžovat, že 6.1. nemám platový výměr – to je otázka na ředitelku, která jej musí předat zaměstnanci před nabytím účinnosti atd…….Podívejte se nejdříve na platné předpisy a pak se “divte” na patřičných místech.. To je zajímavé, že všem u nás to bylo jasné 2.1.2012

  2. Pro Lídu Mila

    No uvidíme jak to dopadne,já také ještě nemám nový platový výměr,ale myslím si,že se SPgŠ obor učitelství pro MŠ s tím,že jsem se podílela na tom vých.vzd.programu, dostanu tu 9 třdu,což by bylo moc dobré.Až budu vědět víc,tak se ozvu!!!Bylo by zajůímavé kdyby se všichni ozvali, jak dopadli!

  3. Pro Lídu Mila

    Nevěřím,že s SPgŠ vás nastrkali do 8.třídy.Za prvníd jste v 9.tř. a za druhé jste se SPgŠ /pokud jí máte/ plně kvalifikované!!!

    1. Lída

      Mne zatím ne, jen říkám že to čekám…zatím se nic neděje… Mám kamarádky ze střední ped. a ty už v 8. třídě jsou,ačkoli ještě před vánoci byly v 9.t. nevím zatím z jakého důvodu, ale taky by to mohlo být jednoduše tím, že se nepodílí na tvorbě plánu, jelikož tam jsou teprve krátce. Já také, protože dříve jsem dělala vychovatelku.Jen nevím, že když už jste jednou v 9. třídě od samého začátku, jestli je možné, aby vás zařadili do osmé….je to zamotanost sama….někde to jde…a někde ne….asi jako ve všem a všude 🙁

      1. Andrea

        Mám SPgŠ s maturitou. Minulý kalendářní rok jsem v MŠ pracovala jen na půl úvazku, byla jsem v 8. pl.tř., tento kalendářní rok jsem na plný úvazek, třídní vzdělávací program jsem tvořila, i cíle a výstupy (to pto mě byla novinka) a přesto jsem stále zařazena v 8. a paní ředitelka mi na to řekla že první rok ve školce jsou všichni v 8. Tak nevím co si o tom myslet, připadá mi to dost podivné, že si každý ředitel dělá svoje pravidla v takto jasně daných tabulkách.

        1. Jana

          To, že s dětmi pracujete, plánujete si jednotlivé dopolední a odpolední činnosti, máte představu, co je chcete naučit a jak, TO JE tvorba třídního vzdělávacího programu – tudíž 9. třída. Jsem si 100 % jistá, že každá z nás si dělá vlastní přípravy a plány.

  4. Mila

    Já nemám ještě platový výměr pro r. 2012,takže nevím jak to dopadne,ale předpokládám že zůstanu v 9.třídě a plat se mi podstatně zvýší…Mám 18 let praxe a plnou kvalifikaci /SPgŠ/.
    Kdo máte už platový výměr,napiště,jak jste dopadly!!!

  5. Veronika

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jaké bude mé zařazení a plat v roce 2012. Mám střed školu – obor pedagogické lyceum a teď studuji učitelství pro MŠ druhým rokem. Praxi mám rok v MŠ. Celkem mě mrzí že střední školu mi nikdo neuznává i když nám tvrdili že budem kvalifikované pro práci v MŠ, maturitu mám přece ze stejných předmětů jako učitelky na spgš. Jaké bude mé zařazení a plat v roce 2012? Děkuji za odpověď.

    1. Natália Toflová

      Do platové třídy jste zařazena vždy podle toho, jakou práci máte vykonávat- to vám zaměstnavatel dá v pracovní náplni. Nezáleží jaké máte vzdělání. Zaměstnavatel vás zařazuje podle Katalogu prací. NT

  6. Jitka

    Dobrý den všem a pěkný nový rok!
    Prosím vás, můžete mi někdo vysvětlit v jaké plat.třídě mohu být zařazena? Jsem vychovatelka-mám tedy střední školu pedagogického směru s maturitou a 28 let praxe ve školství. Nejsem učitelka MŠ. Nyní pracuji 6.měsíc v MŠ, tudíž jsem se nepodílela na tvorbě vých.vzděl.programu, ale jinak je ředitelka s moji prací velmi spokojena. Neměla jsem jedinou výtku k práci, vyhrávám s dětmi kdejaké soutěže /jako jediná z učitelek za tuto krátkou dobu/, apod. Nyní podle nové plat.tabulky mě ředitelka zařadila do 8.plat.třídy- 5. pl.st..Tedy 17800 Kč.S moji kvalifikací nemám nárok na zařazení do 9. třídy? Nevím, kde bych se o tomto měla informovat. Pokud mi někdo z vás poradí, budu mu vděčná. Děkuji a přeji všem pevné nervy a radost z dětí.

    1. Natália Toflová

      Do platové třídy jste vždy zařazena podle toho, jakou práci vykonáváte,,,,nezáleží na praxi, vzdělání,,,jen na tom, co sutečně vykonáváte – podle katalogu prací…

      takže můžete být nekvalifikovaná učitelka MŠ, ale můžete být klidně zařazena do 9. platové třídy, pokud podle katalogu vykonáváte stanovenou práci.
      UČITEL MATEŘSKÉ ŠKOLY

      8. platová třída
      1. Vzdělávací a výchovná činnost směřující k získávání vědomostí, dovedností a návyků dětí v mateřské škole podle vzdělávacího programu.
      Učitelky, kterým není zaměstnavatelem uložena tvorba vzdělávacího programu.

      9. platová třída
      1. Tvorba vzdělávacího programu třídy mateřské školy. Aplikace vzdělávacích a výchovných metod včetně případné individuální práce s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami.

      10. platová třída
      1. Tvorba a koordinace školního vzdělávacího programu mateřské školy nebo tvorba vzdělávacích programů pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami a individuálních vzdělávacích plánů.
      Ředitelky-ředitelé, kteří tvoří a koordinují ŠVP nebo kteří tvoří vzdělávací programy pro speciální vzdělávání a individuální vzdělávací plány. Vyžaduje-li zaměstnavatel (ředitel MŠ) vykonávání výše uvedených činností po učitelce MŠ, zařadí ji do 10. platové třídy.

      1. Žaneta

        Pokud vím, stále platí zákon o pedagogických pracovnících, který jasně definuje, kdo je a není kvalifikovaný jako učitel MŠ- obor vychovatelství to zatím není. V novelizaci zákona je návrh, že studentkám SPgŠ s vychovatelstvím bude dostačovat k plné kvalifikaci rozdílová maturitní zk. z předškolní pedagogiky a obráceně. Na vzdělání záleží!

  7. Věra

    Nějaká korunka vždy potěší,mám střední školu,práci dělám moc ráda,děti miluju,ať jsou jakékoliv,stále se něco mění,myslím,že budou neduhy i v těchto platových tabulkách,praxe je velice důležitá,ať si ty tam nahoře myslí cokoliv,říkám si,když už si někdo vysokou udělal,věnoval tomu čas,ať dostane korunek víc,ale ne o tolik jako v posledních tabulkách,tenkrát,když jsme študovali nám bylo řečeno,že střední na práci do MŠ stačí,najednou změny,že jsme nekvalifikovaní atd.,je to smutné,proč se nejede jako vždycky,praxe,spravedlivé hodnocení špatné,dobré učitelky,no uvidíme,jak nás zase překvapí,souhlasím s Lenkou,střední ped.škola pro nejpitomější holky ze ZŠ?co je to za blbost

    1. Natália Toflová

      Pokud máte vystudovanou SPgŠv oboru učitelství MŠ, tak jste i v současné době kvalifikovaná!!!!!!! pouze nesplňujete potřebný stupeň vzdělání a za to se Vám odečítají roky z praxe…..

  8. Lucie

    jsem začínající učitelka a mám vyšší odbornou školu pedagogická a ráda bych věděla do jaké třídy budu zařazena a kolik tedy nakonec dotastanu???

  9. Lenka

    Moc hezky napsané, paní Aleno.:-))) Jinak děvčata i já jsem již dostala nový platový výměr. Mám SPgˇˇS, 18 odpracovaných let, takže podle nových tabulek můj základní plat činí 20680-. Kč. Hurá!!!

  10. Lucie

    Paní Simona si totiž neuvědomuje, že učitelky v MŠ nemají každých 45 minut přestávku na kafe, či hodinovou přestávku na oběd jako učitelky na ZŠ. Učitelka v MŠ se kolikrát ani nestihne naobědvat…….. Jinak Alenko, krásně napsáno !

  11. Alena

    Tedy Simono,Vy jste mi zvedla mandle! Vám bych zase nedala dítě já. Vy máte totiž osobní problém, a hádám, že musíte být i zlá učitelka. Já pracuji jako učitelka MŠ již více než 30 let a garantuji Vám, že kdybych Vás postavila před těch 28 drobečků, tak se sesypete jak domeček z karet. Tak těm holkám tu kávu v pracovní době nezáviďte – nebo Vy ji snad nepijete? Vy jste někdy strávila v mateřské škole celý den? Že tak “profesionálně” hodnotíte jejich celodenní práci na základě toho, že je vidíte po ránu pít kafe…Jinak velmi souhlasím se sjednocením platu (upozorňuji, že mám odborné VŠ vzdělání). Ale pokud (pro mě zcela nepochopitelně) lze získat vzdělání pro učitelství MŠ na třech stupních (SPGŠ, VOŠ, Bc), jsou tedy všechny výstupy kvalifikované a tedy po právu stejně ohodnocené.Jinak souhlasím s jednou ze zde diskutujících, že některé absolventky dálkového studia VŠ jsou naprosto nevybaveny pro práci v MŠ a těm Vámi nazvaným hlupačkám Vám podobné nafoukané brécy s VŠ vzděláním nesahají ani po kolena …

    1. Monika

      Aleně:
      To na našem dálkovém studiu máme stejné výstupy, práce a zkoušky jako kolegyně z prezenční a ještě u toho pracujeme na plný úvazek ve školce a máme praxi. Deňačky jsou na praxi max. tyden za semestr. My na dálkovém si vzdělání jen doplňujeme, takže je to pěkná blbost s tím dálkovým studiem.

  12. Monika

    Tak mě chybí kousek do konce VŠ na oboru předškolní pedagogika a jsem zatím nekvalifikovaná, i když už mám VŠ vzdělání. Byla jsem až do teď v 9. platové třídě, ale následkem zvýšení platu jsem byla přešoupnuta do 8. Takže jsem s penězy tam, kde jsem byla…

  13. Lenka

    Simono,

    jsem absolventka SPgŠ a docela mně uráží, že jsem podle Vás nejpitomější dívka na ZŠ. V mém ročníku nebyla jediná studentka, která by neměla vyznamenání. Jste asi ze zajímavého města. Naopak , mohu říci, že jsem měla dvě praktikantky vysokoškolačky, jedna z nich před ukončením studia a nástupem do praxe. Ani jedna ze studentek Vámi tak opovrhované střední školy, nebyla tak žalostně vybavena do praxe. Úroveň takto připravených absolventek pomalu , ale jistě bude posunovat práci v MŠ na nižší úroveň.
    Jsem si stoprocentně jistá, že pod mým vedením děti rozhodně nezakrňují.

  14. Kateřina

    Chtěla bych se zeptat na platové třídy. Pracuji v MŠ, mám vystudovanou střední pedagogickou školu. Jsem zařazena do 9. platové třídy a potřebuji vedět jestli v této třídě zůstanu i podle nových tabulek 2012 nebo zda je možné, abych seskočila do 8.třídy. Pokud někdo víte, prosím napiště. Děkuji

  15. Helena

    Myslím, že celé slavné přidávání na platu učitelům je jedna velká kachna. Prý: “Průměrně dostaneme přidáno 1500 Kč”. Bohužel je tam opět – “průměrně”. Tak, že jsem dostala přidáno asi 100 Kč, což je sotva inflace. Jsem učitelka v mateřské škole. Mám sice VŠ (Mgr. – učitelství pro 1. stupeň ZŠ a navíc certifikát z informatiky pro děti na 1. stupni ZŠ), ale co mi je to platné. Místo na základce jsem nedostala, a tak jsem brána jako nekvalifikovaná …
    Jinak, jestli si opravdu někdo myslí, že práce v MŠ nebo na 1. stupni je flákačka, tak bych je tam na chvíli postavila. Většina z nich by tam nevydržela ani hodinu …
    Současný ministr školství je jeden velký p….. (domyslete si).

  16. Martina

    Ještě jestli se mohu zeptat, ta tabulka, co je tady k nahlédnutí… tak ta platí pro všechny pedagogické pracovníky nebo jen pro pedagogické s vysokoškolským vzděláním? Protože v tom případě nevím, podle čeho to ta naše účetní počítá.

  17. Martina

    Jsem z toho zmatená… vůbec mi to všechno nesedí. Mám spgš, a jako jediná kvalifinkovaná jsem nedostala nový platový výměr, ale ostatní nepedagogický ano. Je to tedy normální?

Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat