2010 25.06

Školní batohy – prvky pasivní bezpečnosti

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

V 1.díle jsme se věnovali ochraně zad malých školáků, nyní se podíváme na prvky pasivní bezpečnosti a praktičnost batohů.

Školní batohy – prvky pasivní bezpečnosti
Školní batoh nebo aktovka by měly mít výrazné bezpečnostní prvky – barvy, reflexní elementy, odrazky atp. Je důležité, aby dítě s batohem bylo vidět i za zhoršených světelných podmínek.

Česká společnost TOPGAL, jejíž výrobky nabízí e-shop Agátin svět (http://www.agatinsvet.cz/6—10-skolacci/ucebnice-skolni-batohy/skolni-batohy1/) dlouhodobě spolupracuje s BESIPem – oddělením Ministerstva dopravy ČR. Díky tomu mají školní batohy TOPGAL ty nejúčinnější prvky pasivní bezpečnosti. Podle nezávislých testů Státní zkušebny ve Zlíně tyto školní batohy překračují normu na reflexní materiály dokonce čtyřikrát!

  • Za normální viditelnosti musí přiměřenou viditelnost dítěte zajistit barevné provedení čelní plochy aktovky / batohu. Minimálně 20 % z její celkové plochy musí být provedeno v signální barvě.
  • Za snížené viditelnosti dítě dostatečně „zviditelní” reflexní materiály (reflexní fólie a odrazová skla). Na aktovce / batohu musí být umístěny na čelní ploše (v součtu musí činit minimálně 70 cm²) a na obou bočních stranách (na každé minimálně 15 cm²). Tvar reflexních dílců a jejich velikost při použití více dílců není nikterak omezeno.

Všechny školní batohy TOPGAL tyto požadavky splňují. Ukázky prvků pasivní bezpečnosti se můžete podívat na fotografiích níže (modely CHI 104, CHI 103 či CHI 151):

  • CHI 104: tento batoh má odrazku, kterou si dítě samo může zapnout a vypnout. Odrazka bliká podobně jako na odrazky na kole.
  • CHI 103: foto bezpečnostních prvků za tmy
  • CHI 151: školní batoh – aktovka má odrazky na zapínání klopny batohu

Školní batohy – praktičnost uspořádání

Zejména pro nejmenší školáky je důležité, aby jeji školní batoh byl prakticky řešený. Usnadní jim to orientaci ve svých věcech, začátkem první třídy se tím také pro ně sníží stres. V delším časovém horizontu pak praktický batoh ochrání učebnice a sešity před předčasným opotřebením. Pro rodiče je pak také snazší zkontrolovat, zda má dítě připraveno vše potřebné.

  • vnitřní prostor: aktovka či batoh by měly mít alespoň dvě oddělené komory (velké přihrádky, kapsy) na učebnice a sešity a několik menších na doplňky jako penál a dále na klíče, drobnosti a svačinu. Malé přihrádky by měly být na klasický nebo suchý zip, aby se z nich nic nevysypalo, kam nemá, či dokonce někde náhodně nevytrousilo. Vítané jsou i boční kapsy.
  • kapsa / držátko na láhev s pitím: velkým plusem kvalitních batohů je, že mají buď boční kapsu na láhev s pitím (cca. 0,5 l) nebo úchytku na zavěšení láhve. Kapsa může být buď ze síťoviny (pokud ji dítě nepotřebuje, lze ji schovat do batohu) nebo z materiálu jako zbytek batohu. Úchytka bývá připevněna na popruh.
  • vnitřní cedulka: dobré je, pokud je na některé z vnitřních kapes našita cedulka, na níž lze napsat (fixami na textil či propiskou) jméno dítěte, ev. kontakt.
  • pevné dno a pohodlné ucho na přenášení a zavěšení na lavici: pevné dno, pokud možno s nožičkami, chrání batoh před opotřebením a jeho obsah před navlhnutím. Kvalitní ucho umožní dítěti batoh pohodlně přenášet a vydrží zavěšení i těžšího batohu na háček na školní lavici.

U těchto batohů TOPGAL najdete fotografie praktických detailů (které ale obsahují všechny školní batohy TOPGAL):

  • CHI 118: síťová kapsa na láhev s pitím
  • CHI 125: foto vnitřní kapsy s klíčenkou, kapsou na zip na drobnosti a cedulkou na jméno a úchytkou na láhev na popruhu
  • CHI 171: foto zpevněného dna a pevného ucha atp.
  • CHI 134: foto kapsy na láhev s pitím
  • CHI 151: klasická aktovka s odrazkami, foto perfektně děleného vnitřního prostoru s cedulkou na jméno a na rozvrh
  • CHI 527: foto komor (dělení batohu pro lepší uspořádání jeho obsahu)

E-shop Agátin svět (http://www.agatinsvet.cz/skolni-batohy/) Vám nabízí kompletní sortiment zdravých, kvalitních a designově velmi povedených školních batohů českého výrobce TOPGAL. Tyto školní batohy dokocne zasíláme zdarma. Podrobnosti o batozích TOPGAL a další rady k výběru batohu najdete zde: jak vybrat správný školní batoh či aktovku.

Publikoval(a) (2 126) 
Štítky: , , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat