2022 17.04

TOP 7 nejzajímavějších vzdělávacích knih pro děti

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Děti jsou zvídavé a tak sotva se naučí mluvit, hrnou na nás jednu záludnější otázku za druhou, a to nemluvíme o nekonečném „A proč?“. Možná už vám docházejí nápady, jak odpovídat, možná se v některých věcech tak dobře nevyznáte, možná se odpovědět stydíte. Ať už je to jakkoliv, nezoufejte. Řešení existuje a jmenuje se kniha.

Každý rodič by tak rád viděl své dítko sedět doma s knihou v ruce, ale většinou je najdeme s očima přilepenýma k displeji telefonu nebo počítače. A na nabídku nějaké zajímavé knihy, zpravidla jen odmítavě mávnou rukou. Ale pokud sáhnete po knize, která je opravdu upoutá, pak máte šanci přivést je ke čtení. A jakou knihu vybrat? Máme pro vás výběr těch nejzajímavějších vzdělávacích knih pro děti všech věkových kategorií.

Když pokládají zvídavé i dotěrné otázky

Všechny děti vám jednou určitě položí zvídavou otázku: Jak se dostalo to miminko mamince do bříška? A jak se vůbec dělají děti? Je nám jasné, že v tu chvíli okamžitě zrudnete a přichází rozpaky. Jak to vysvětlit tříletému prckovi? S tím vám pomůže knížka Jak se dělají děti? od Anny Fiskeové, která odpoví zábavně a srozumitelně za vás. Téma staré jako lidstvo samo autorka vzala pěkně od začátku, věcně, názorně a s humorem; vypomáhá si nejen slovem, ale i skvělými ilustracemi. Kniha je určena pro zvídavé čtenáře ve věku od tří do šesti let.

Děti v nás mají rádce, hrdiny a také si myslí, že víme úplně všechno. Takže vás leckdy mohou zaskočit otázkou, jak se co dělá. Je jasné, že nemůžete vědět úplně všechno, od toho je tu knížka Oldřicha Růžičky s názvem Víš, jak se co dělá? Děti se v ní dozví, jak se dělají známé věci, se kterými se každý den setkávají. Třeba jak se staví dům, jak se vyrábí elektřina, jak se dělá auto, jak se tvoří Internet a jeho obsah, jak se programuje počítačová hra nebo jak se dělají peníze, za které si mohou všechny ty věci koupit. Potěší vás na Knihy Dobrovský sleva, s níž můžete tuto knihu pořídit.

Když se perou s emocemi

Děti, stejně jako my dospělí, prochází celou řadou emocí. Někdy mají také chuť všechno rozbít, utíkat, co jim nohy stačí, s láskou se objímat, tančit a skákat radostí, nebo naopak sednout do kouta a plakat a plakat. Jenže nemají vůbec tušení, co se to s nimi děje. Proč jsou chvíli šťastné a během okamžiku cítí obrovský smutek? Nahlédněte spolu s nimi pod pokličku toho, co se děje uvnitř lidského tělo s knihou Moje emoce, jejíž autorkou je Virginie Limousin. S její pomocí děti zjistí, kde se emoce berou a jak je ovládnout. A navíc je kniha kreativní, nabízí více než 100 aktivit, při kterých děti odhalí, co se odehrává v jejich nitru. Obsahuje i brožuru pro rodiče, kde je problematika dětských emocí vysvětlena podrobněji.

Skvělou volbou může být také kniha Petry Štarkové Jak to chodí v lidské hlavě. Autorka se prostřednictvím knihy snaží i těm nejmenším čtenářům přitažlivou formou vysvětlit, jak vůbec vnímáme, naše city a pocity, jak funguje a ztrácí se naše pozornost, jak zapracovat na paměti i učení. Děti bude knížka bavit i proto, že je celým příběhem provází kluk Filip.

Když je baví příroda

Také si ještě pamatujete na doby, kdy jsme s obdivem sledovali přírodu, její jedinečné kouzlo a atmosféru, jak jsme fascinovaně sbírali mušle na pláži, pozorovali ptáky a motýlky v letu a objevovali dobroty v lese? Ale už jsme neměli nejmenší tušení, proč se listí na podzim barví, jak se zrodil motýl a jaká tajemství ukrývá svět hub. Tohle všechno dětem prozradí ilustrovaná kniha pro mladší školáky, pojatá spíše jako kreativní pracovní sešit, s názvem Tvořivá knížka o přírodě. Není to jen obyčejná kniha plná vysvětlování a obrázků. Je totiž interaktivní, děti v ní mohou luštit, vybarvovat a při poznávání přírody plní nejrůznější zábavné úkoly. Nudit se s ní docela jistě nebudou a navíc na https://buykers.cz můžete najít slevový kód na nákup nejen knih, ale pokud budete chtít vyrazit do přírody, abyste ji pořádně prozkoumali, tak třeba také na oblečení nebo výbavu.

Když máte doma puberťáka

Dospívání patří mezi jedno z nejnáročnějších období v životě. Pokud máte doma puberťáka, pak víte, že pochopit ho nebo s ním vyjít, bývá dost oříšek. Všechno se mění – tělo, pocity, chování, a navíc mu nikdo nerozumí. S vámi se dohaduje kvůli všemu, s učiteli si najednou přestal rozumět. Sám neví, co se v něm odehrává, je plný zmatku, otázek a má pocit, že ztrácí půdu pod nohama. Když mu však podstrčíte knihu Jak přežít svou vlastní pubertu i s učiteli a rodiči od Markéty Švamberk Šauerové, pomůžete mu tohle těžké období projít s rádcem, který mu poradí, jak líp zvládnout školu, jak vycházet s rodiči i kamarády, dozví se, jak pečovat o tělo i své zdraví. Skvělé je, že autorka je psycholožka, ale ještě lepší je, že knihu psala s partičkou puberťáků.

Knihy jsou prostě super pomocníci, nemyslíte?

Publikoval(a) (95) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat